SAGLIKLI DİŞLER MUTLU ÇOCUKLAR
SAGLIKLI DİŞLER MUTLU ÇOCUKLAR
Bize kendinizden bahseder misiniz?
1995’te Gaziantep’te doğdum. 2018’de Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği fakültesinden mezun oldum. 5 yıldır Osmaniye’de ve Gaziantep’te olmak üzere özel diş polikliniklerinde mesleğimi severek yapıyorum.
3 yıldır sadece çocuklarla ilgilenerek dental korku oluşturmadan onları nasıl tedavi edebileceğim konusunda deneyimler edindim. Tecrübelerim doğrultusunda miniklerimle eğlenerek Gaziantep’te kendi polikliniğimde mesleğimi yapmaya devam ediyorum.
Çocuğunuz diş hekimiyle ne zaman tanışmalı?
İlk süt dişlerinin 6.ayda çıkmasıyla birlikte diş hekimi macerası başlamalıdır. Çok erken değil mi sorusuyla sıkça karşılaşıyoruz. Şunu söyleyebilirim koruyarak önlemek tedavi etmekten her zaman daha kolay.
Çocuklar için zaten zor olan doktor ziyaretleri kısa koruyucu işlemler sayesinde azaltılabilir. Rutinde tercihimiz 6 aylık periyotlarla kontrollerin yapılmasıdır ama yüksek risk faktörlü grup dediğimiz çocuklar için bu süre 3 aya kadar inebiliyor.
Nedir bu risk faktörleri?
İlki tabi ki ağız bakımını ihmal eden çocuklar. Düzenli fırçalama alışkanlığı olmayan çocuklarda ne yazık ki daha fazla sorunla karşılaşılabiliyor. Mesela küçük bir çürük 2 ay gibi kısa bir sürede ağrı yapabilecek boyuta ulaşabiliyor. Bir de diyabet, kalp rahatsızlıkları ve hormon bozuklukları gibi kronik hastalıkları olan çocuklar için yine bu risk artıyor ve normalden daha sık görüşmek durumunda oluyoruz. Ek olarak özel çocuklar da bu grup içerisinde.
Nedir koruyucu tedaviler?
Emme döneminden başlarsak, 2 yaşa kadar yani tüm süt dişlerinin sürdüğü döneme kadar anne sütüyle beslenen çocuklar için önerim, emzirme sonrası birkaç yudum su içirmek olacaktır. Böylece anne sütündeki şekerin diş çürüklerini artırma ihtimalini azaltmış oluruz. Bu yaş grubunda en büyük yardımcımız parmak fırçalar. Bu fırçadan hoşlanmayan çocuklar için temiz gazlı bezle diş yüzeylerini silmek bile faydalı olacaktır. Asıl amaç minikleri irrite etmeden ağız hijyenini sağlamak ve ağız bakım alışkanlığı edindirmek.
Artık bütün süt dişleri sürmüş 2 yaş ve sonrası için ilk önerim çocuğun kolay kullanabileceği ve ağız içinde her bölgeye rahat erişebileceği küçük bir diş fırçası. Tabi tadını sevdiği florür içerikli bir diş macunuyla düzenli fırçalamak olacak. Her ne kadar diş fırçalamaya hevesli olsalar da yaşları gereği etkin bir temizlik sağlayamıyorlar. Bu konuda görev ebeveynlere düşüyor. Alışkanlık kazanması için hem çocuğun fırçalamasına müsaade edilmeli ardından ebeveyn tarafından detaylı fırçalanmalı.
Diş ipi kullanımı da bu yaşlarda başlayabilir ancak ebeveynler tarafından yapılmak kaydıyla. Ayrıca diş hekimleri tarafından uygulanan florürlü içerikli cila/vernik yeni sürmüş çürüğe karşı savunmasız süt dişlerinin korunmasına yardımcı olacaktır. Hem de bu kısacık seanslarla miniğimiz diş hekimi koltuğuna alışmış olacak. Cilaya ek olarak yeni sürmüş dişler için koruyucu dolgu da oldukça yararlı bir yöntem. Dişten aşındırma yapmadan çürüğü kolaylaştıran girinti çıkıntılarını doldurduğumuz bu yönteme ‘fissür örtücü’ adını veriyoruz.
Peki ya koruyamazsak neler yapılabilir?
Ne yazık ki her çocukla erken yaşta tanışamıyoruz. Bazen ilk diş hekimi ziyareti dişleri ciddi ağrı yapacak boyutta çürükleri olduğunda gerçekleştiriliyor. Böyle durumlarda da yetişkinlerdeki gibi dolgu, kanal ya da çekim tedavileri uygulanabilir. Bu noktada diş hekimlerini en çok zorlayan konu dental korku oluyor. İlk hedefimiz korku oluşturmamak olsa da birçok çocuk bazen bilinmezlik hissinden rahatsız oluyor ya da çevresinden duyduğu bir diş hekimi ziyareti hikayesinden etkilenmiş olabiliyor.
Böyle durumlarda çocukların tedavisinde uygulanabilecek birçok yöntem olsa da tercihim ‘anlat-göster-uygula’ yöntemi. Adından da anlaşılacağı üzere çocuğa onun anlayacağı dilde yapılacak tedaviyi anlatmak ve ikna etmek üzerine kurulu.
Bu bazen kullandığımız malzemeleri hayvan figürlerine benzeterek oyunlaştırmak bazen de çürükleri yaramaz mikropların yaptığını söyleyip durumu basitleştirmek olabilir. Bu noktada en büyük yardımcımız ‘kompomer’ dediğimiz dolgular. Çocuklar için özel üretilmiş ,normal dolgu malzemesine nazaran her açıdan süt dişleri için daha uyumlu renkli dolgular oluyor. Dişlerini istediği renge boyama fikrini hangi çocuk sevmez ki?
Her şeye rağmen korkularını yenemediğimiz durumlarda da genel anestezi uzmanıyla birlikte miniğimiz uyutularak tüm dental tedavileri yapılabilir.