Çok iyi bir konser piyanisti olmak istiyorum
Çok iyi bir konser piyanisti olmak istiyorum...
Ferit Ginol Kültür ve Sanat Merkezi’nde yetişmiş başarılı genç bir yetenek Irmak Akıncı. Bilkent Müzik Hazırlık Ortaokulunu başarıyla kazanan Irmak’ın hayali çok iyi bir konser piyanisti olmak… Ülkemizi yurt dışında en iyi şekilde temsil etmek istediğini söyleyen Irmak, “İçimdekileri, düşündüklerimi müziğimle aktarmak isterim. Çünkü beste yapmak da benim için vazgeçilmez bir tutku” diyor.
Küçük yaşlarda sanatın pekçok branşıyla ilgilendiğini ancak piyanonun ağır bastığını anlatan Irmak, müzikle ve sanatla iç içe büyüdüğü için çok şanslı olduğunu söylüyor.
Kendinden bahseder misin? Ailenden, eğitim hayatından.
11 yaşındayım. İlkokul eğitimimi Gaziantep’te tamamladım. Annem resim sanatçısı, babam ise eczacı. Aynı zamanda kurucuları oldukları bir kültür ve sanat merkezleri var. 4 yaşında Ateş adında bir kardeşim var. Eğitim hayatıma gelecek olursak çalışmayı seven, sorumluluklarımın bilincinde olan bir öğrenciyim. Çok meraklıyım. Müzik dışında en sevdiğim dersler fen ve matematik. İlkokul 1. sınıftayken Bilim Sanat Merkezi’nin Müzik Bölümünü kazandım. Hem kültür derslerimi hem de müziği bir arada götürmeye çalıştım. Ama müzik sanırım ağır bastı.
Sanatla iç içe bir ailede büyüdün. Bunun nasıl bir avantajını yaşadın. Tam da bu noktada ailelere bir mesaj vermek ister misin?
Yetiştiğim ortam var olan yeteneğimi pekiştirdi bence. Benim için, ‘konuşmaya başlamadan önce tek hece ile şarkı söylemeye başlamıştın’ diyorlar. Annem hamileyken her gün yarım saat farklı türlerde müzik dinletmiş bana. Doğduktan sonra da bu böyle devam etmiş. Ben 2 buçuk yaşındayken babam eve akustik bir piyano almış. Annem aslında benim ilk öğretmenim, piyanodaki ilk şarkım yağ satarım bal satarım olmuş:) 4 yaşına gelene kadar evde yaşıma uygun birçok müzik aleti ile şarkılara eşlik ettirmeye çalışmışlar. 4 yaşından sonra ise beni Ferit Ginol KSM’deki öğretmenlere teslim ettiler. Böyle bir ortamın içinde büyüdüğüm için çok şanslıyım. Bir çok enstrümanı tanıma ve dinleme imkanım oldu. Böylelikle işitmem ve müzik kültürüm yaşıma uygun şekilde gelişti.
Küçük yaşlardan itibaren ilgilendiğin sanat dallarından bahseder misin?
Bale, gitar, bateri, şan, modern dans derslerine katıldım. Modern dans ve bateri ile çok severek uğraştım. Piyano hep devam ediyordu. Zaman zaman piyanoyu istemediğim dönemlerim oldu. Ailem çok katı bir duruş sergiledi bu dönemlerde. Her gün okuluna gitmek zorunlu ise bu da zorunlu dediler. Çünkü bir kırılma noktası var diyorlar. O da nota. Zorlandığın zaman bırakmak istiyorsun buna izin vermediler. İyi ki izin vermemişler.
Şu an Bilkent’te okuyorsun. Oraya gidiş hikayeni ve okuduğun alanı anlatır mısın?
Öncelikle bu zamana kadar Ferit Ginol KSM’de bana ders veren tüm öğretmenlerime çok teşekkür ediyorum. Ben ilkokul 3. ve 4. sınıfta Katryna Klymenko Hocam ile çalıştım. O benim elimden tutup yürümedi, beni kaldırıp yukarı çekti. Pandemi döneminde piyano derslerimin sayısını arttırdık. Katryna Hoca benim çok güzel bir seviyeye geldiğimi ve artık yarışmalara katılmam gerektiğini söyledi. Amerika’ da, Almanya’da, Ukrayna’da, Kanada’da düzenlenen yarışmalara katıldım. Hepsinden birincilik ve ikincilikler aldım. Matruşka adında bir beste yaptım. Bestem ile hem Ukrayna’dan birincilik aldım hem de İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ndeki bestecilik buluşmasında finale kaldım. Bu, hepimizi çok heyecanlandırdı. Bu haberler doğrultusunda babam benim videolarımı Türkiye’nin önemli piyanistlerinden biri olan Gökhan Aybulus’a gönderdi. Ve konservatuvar okumam gerektiğine karar verdik. Katryna Hocamdan Gaziantep’ten Ferit Ginol’dan ve özellikle babamdan ayrılmak çok zor geldi. Ama o bana, ‘olman gereken yer burası değil’ dedi. Bence bu da çok önemli, öğretmenler yetenekli öğrencileri göndermek istemiyorlar, bazen birkaç arkadaşımın başına gelmiş. Ama benim öğretmenim bana özgürlük verdi. Türkiye’nin en iyi konservatuvarlarından biri olan Bilkent Konservatuvarı sınavlarını araştırdık. Bilkent Konservatuvarı İlkokul 1. sınıftan başlıyor. 5. sınıfta piyano bölümünü tercih edeceksen denklik vermen gerekiyor diyorlar. Çok haklı olduklarını okumaya başladıktan sonra anladım. 5. sınıf denkliğinin müfredatını aldık ve maraton başladı. Gecemiz gündüzümüze girdi diyebilirim. Bono için Mustafa Yüksel Hocam beni her gördüğünde çalıştırdı. Katryna Hocam ile gün aşırı ders yaptık. Günde 5-6 saat çalışmaya başladım. Ve emeklerimizin karşılığını aldık. Maksimum burs ile Bilkent Müzik Hazırlık Ortaokulunu kazandım. Ve Türkiye’nin en iyi piyano öğretmenlerinden Prof. Gülnara Aziz’in sınıfına kabul edildim. Hatta yakında 10 Aralık Ankara,23 Aralık Gaziantep ve 24 Aralık 2021 tarihinde Adana’da Prof. Gülnara Aziz sınıfı öğrencileri olarak konserimiz olacak.
İleriye yönelik kendinle, eğitiminle ilgili planların, hedeflerin neler?
Çok iyi bir konser piyanisti olmak istiyorum. Benim üniversiteye gireceğim zaman nasıl olur bilmiyorum ama şu an Moskova, Viyana veya Almanya’da okumak hedeflerim arasında. Ülkemi yurt dışında da en iyi şekilde temsil etmek isterim. İçimdekileri, düşündüklerimi müziğimle aktarmak isterim. Çünkü beste yapmak da benim için vazgeçilmez bir tutku.