‘‘Dans var olmaktır. Yaşamaktır. Hayattır. Özgürlüktür.’’ Hakan Özbaydar
‘‘Dans var olmaktır. Yaşamaktır. Hayattır. Özgürlüktür.’’
Dansın çocukluk yaşlarından bu yana ilgisi olduğunu söyleyen Latin Park Dans ve Spor Kulübü işletmecisi Hakan Özbaydar, tutkunu olduğu dansı şu kelimelerle tanımlıyor: “Eylemdir, törendir, kutlamadır, davettir, ağıttır, yarışmadır, sağlıktır. Hiç konuşmadan anlaşabileceğin ortak dildir. Özgürlüktür. Dans var olmaktır, yaşamaktır, hayattır.”
Kendinizi tanıtır mısınız?
Hakan Özbaydar. 18 Mayıs 1984 Gaziantep doğumluyum.
İlkokul Fırat Koleji, ortaokul Tekerekoğlu Anadolu Lisesi ve lise eğitimimi ise Gaziantep Kolej Vakfı’nda tamamladım.Çukurova Üniversitesi İngilizce İktisat mezunuyum. Babam eczacı, annem ev hanımı. İki kardeşiz. Galatasaraylıyım.
Latin Park ne zaman kuruldu? Hangi dans kategorileri var?
Latin Park 2010 yılında kuruldu. Yetişkinler için salsa, bachata, tango, zumba, pilates, zeybek, sirtaki, hiphop ve modern dans var. Çocuklar için bale, jimnastik ve çocuk dansları branşlarında hizmet veriyoruz. Yakın zamanda yetişkin ve çocuk drama branşlarını ekleyeceğiz.
Dans sizin için ne ifade ediyor?
Dans insan duygusunun doğal yansımasıdır. Eylemdir, törendir, kutlamadır, davettir, ağıttır, yarışmadır, sağlıktır. Hiç konuşmadan anlaşabileceğin ortak dildir. Özgürlüktür. Dans var olmaktır, yaşamaktır, hayattır.
Dansa ne zaman başladınız?
Çocukluğumdan beri dans hep ilgi alanım oldu. Lisede yaptığımız rockn roll gösterisi tam anlamıyla bir başlangıç olmuş olabilir. Sonrasında üniversiteye adım atar atmaz dans topluluğu seçmelerine başladım.
Gaziantep’te dans geceleri düzenleyerek şehre renk katıyorsunuz. Bu şehirde başka neler yapmak isterdiniz?
12 yıldır kesintisiz dans geceleri düzenliyorum. Çok zor şartlarda yapmaya başladığımız bu dans geceleri şu anda şehrin ve bölgenin en prestijli organizasyonları haline geldi. 12 sene önce ilk başladığımızda mekan bulmakta çok zorlandık. Mekan sahiplerini ikna etmek için çok çabaladım. Aylarca sırf gecelerin devam etmesini sağlamak adına dans gecesi düzenlediğimiz mekanın tüm temizliğini yapıp ve cebimden paralar vererek bu gecelerin devam etmesini sağladım.Çünkü biliyordum ki dans ileride herkesin hayatının bir parçası olacak, geniş kitlelere ulaşacak ve ileride böyle bir problemimiz olmayacak. Şu anda gecelerimizi 12 yıl önce temizliğini yaptığım ve sahibi olduğum mekanda düzenlemeye devam ediyoruz. Hayal ettiğim her şeyi gerçekleştirdim. Uluslararası bir dans festivali düzenlemek isterdim.
Dansı tanıtmak için nelerin değişmesini isterdiniz?
Dansı tanıtmak için zaten 12 yıldır inanılmaz çaba sarf ediyoruz. Ve çok güzel bir noktaya geldi. Öncelikle insanların zihniyetinin değişmesi gerekir. Dans eğitimi ilkokuldan itibaren zorunlu ders olmalıdır. Yerel yönetimler bu etkinliklere önem verip desteklemelidir.
Şehir dışındaki dans yarışmalarına katılım sağlıyorsunuz. Bu eğitimleriniz hangi yaş gruplarını kapsıyor?
Latin Park Gaziantep’in ve bu bölgenin ilk tescilli klubüdür. 10 yıldır birçok yarışmaya katılmış ve dereceler almıştır. Yarışmalarda birçok kategori var. 7’den 70‘ e herkes için kategoriler mevcuttur.
Yakın zamanda Gaziantep’te çok büyük bir organizasyona ev sahipliği yaptınız. Bundan bahsedebilir misiniz?
En büyük hayallerimden birisiydi. Türkiye Salsa Şampiyonasına ev sahipliği yaptık. Bu yarışmayı organize etme hakkıma sahip olmak Türkiye’nin Formula 1 takvimine girmesiyle aynı zorlukta. Yıllarca verilen enerjinin ve çalışmanın sonucu. TDSF Organizasyon Kurulunun sizin bu organizasyonu yapabilecek bilgi birikimi tecrübe ve finansal kaynaklara sahip olduğunuza ikna olması ve size güvenmesi gerekiyor. Türkiye’de bir ilke imza atarak bu bölgedeki ilk yarışmayı harika bir şekilde organize ederek bu güveni boşa çıkarmadık. Hem şehrimizi harika şekilde tanıttık, hem de 50 sporcumuzla katıldığımız bu yarışmada kendi evimizde çok güzel bir sportif başarıya imza attık.
Gaziantep’i bu yarışmayla kültürü, tarihi, sanatıyla çok güzel temsil ettiniz.
Katılımcıların geri dönüşleri nasıl oldu acaba?
Geri dönüşler hayal ettiğimizden de güzeldi. Çünkü ilk defa yapmamıza rağmen muhteşem bir iş çıkardık. Harika bir organizasyon takımımız vardı. Gece gündüz canla başla çalıştılar. Ne kadar güzel dostlara sahip olduğumu bir kez daha görmüş oldum. Bu konuda kendimi çok şanslı hissediyorum. Sponsor olarak da destek olan arkadaşlarım çok ayrıcalıklı geçmesinde büyük pay sahibi oldular. Misafirlerimizi Rumkale’ye götürdük. Müzeleri gezdirdik. Gaziantep mutfağını tanıttık. İlk anından son anına kadar kusursuz ve unutulmaz bir organizasyona imza attık. Sonrasında harika mesajlar aldım. Herkese göre sezonun en güzel yarışmasıydı. Bu bölgenin gelmiş geçmiş en büyük dans organizasyonuna imza atmış olduk.
Yarışma sürecinde neler yaşadınız?
Bu gerçekten Türkiye’nin her yerinden ortalama 700 sporcunun katıldığı çok büyük bir resmi organizasyon. İlk defa yapılıyor olması üzerimizde bir baskı ve stres oluşturdu gerçekten. Salon konusunda çok sıkıntı yaşadık. Dilekçelerimiz hep olumsuz sonuçlandı. Sonrasında Gençlik Spor İl Müdürlüğümüzün destekleriyle ve Gaziantep Üniversitesinin katkılarıyla Sporium’un muhteşem salonunda organizasyonumuzu gerçekleştirdik. Ciddi bir mali yükü olan bir organizasyon. Diğer şehirlerde yapılan yarışmaların hepsinde yerel yönetim destekliyor. Biz maalesef tüm başvurularımıza ve dilekçelerimize rağmen destek alamadık.
Bu şehir için çok güzel bir tanıtım olan bu organizasyonu yapmaya devam edeceğiz ve destek için herkesin kapısını çalmaya devam edeceğiz. Bu hepimizin organizasyonu.
Bundan sonraki hedefleriniz nelerdir?
15 – 16 Şubat tarihinde Türkiye Salsa Şampiyonasını düzenlemek için TDSF ile sözleşmemizi imzaladık. İlk hedefim bir önceki organizasyonun üzerine çıkmak. Gaziantep kültürüyle, mutfağıyla ve konumuyla muhteşem bir şehir. Çok büyük uluslarası bir dans festivali düzenlemeyi çok isterim.
Eklemek istediğiniz bir şey var mı ?
Ben bu yola çıkarken hayallerim vardı. Bu konuda tüm hayallerimi gerçekleştirmemin mutluluğunu yaşıyorum. Okulum Türkiye’nin en prestijli dans okulları arasında. İlk günkü gibi amatör ruhumla ve heyecanımla devam ediyorum. Gaziantep’te yaptığım organizasyonlarımla her zaman büyük başarılara imza atan konumda. 2 tane öğrenciyle başladığımda da aynı heyecanla yaşıyordum. Şu anda da aynı heyecanımla devam ediyorum. Sevdiğim işi yapıyorum. Hiçbir zaman kaç öğrencim olduğunu bilmedim. Ne kazandığımı hesaplamadım. Bu işe ticari olarak yapmadım. Bu okulda yetişen eğitmenler Türkiye’nin birçok yerinde eğitmenlik yapmaktadır.
Kalbin hiç kırılmamış gibi SEV,
hiç kimse izlemiyormuş gibi DANS et.
Dans sayesinde bu şehirde, Türkiye’de ve dünyada harika insanlarla tanıştım. Dostluklar kurdum. Yüzlerce çiftin düğün danslarını hazırladım. Yüzlerce belki binlerce öğrencinin yılsonu gösterilerini hazırladım. 10 yılda Gaziantep Üniversitesinin dans topluluğunda binlerce öğrenciye eğitmenlik yaptım. Bu kadar insanın hayatına dokunmak ve dansı sevdirmek benim en büyük zenginliğim. Sizi de yıllar önce bu vesile ile tanıdığım için çok mutluyum. Bana bu fırsatı verdiğiniz için minnettarım.
Bu yolda beni destekleyen, hayallerime ortak olan tüm dostlarıma teşekkürü bir borç bilirim.