SKOLYOZ BELiRTİLERİ VE TEDAVİLERİ

SKOLYOZ BELiRTİLERİ VE TEDAVİLERİ

SKOLYOZ BELİRTİLERİ VE TEDAVİLERİ

Skolyoz nedir?

Sağlıklı bir bireyde omurgaya arkadan bakıldığında düz bir hatta yerleştiği görülür. Skolyozda ise bu hat; sağa, sola veya her iki tarafa doğru eğilmiştir. Omurların kendi etrafında dönmesiyle oluşan rotasyonun da eşlik ettiği, omurganın 10 dereceden büyük yana doğru olan eğriliklerine skolyoz denmektedir. Skolyoz her yaştan bireyde görülebilmekle birlikte en çok çocukların hızlı büyüme (ergenlik) dönemi olan adölesan dönemde; kız çocuklarında 11-18, erkek çocuklarında 13-18 yaş aralığında karşımıza çıkar.

Skolyozun çeşitleri nelerdir?

Skolyoz;

Fonksiyonel (yapısal olmayan)

Konjenital (yapısal) olmak üzere ikiye ayrılır.

Fonksiyonel skolyoz, Fonksiyonel skolyoz, esnek ve düzeltilebilir yapıdadır. Geçici postural bozukluklar, ağrılı durumlar ve psikolojik kökenli olabilir. Asimetrik sportif faaliyetler yapmak, her zaman aynı tarafta ağırlık taşımak, günlük aktiviteler sırasında aynı ekstremiteyi kullanmak, aynı tarafa yönelerek uyuma alışkanlığı, asimetrik oturma paterni fonksiyonel skolyoz nedenleri arasında yer almaktadır. Eğrilik derecesi hafiftir. Alt ekstremite kısalığına bağlı gelişebilir. Kısaca fonksiyonel skolyoz, vücuttaki bir soruna adaptasyon amaçlı gelişir ve bu sorun ortadan kaldırıldığında eğrilik de genellikle yok olur.

Yapısal skolyoz, Kemik, kıkırdak ve bağ dokusu gibi yapılarda meydana gelen değişikliklerin de eşlik ettiği omurganın gerçek eğrilikleridir. Tanı, takip ve tedavi sürecine en kısa sürede başlanması çok büyük önem taşımaktadır.

Skolyoz belirtileri nelerdir?

Bir omuzun diğerinden yüksek olması,

Bel oyuntularının iki tarafta eşit olmaması,

Kürek kemiklerinden birinin daha belirgin olması,

Arkadan bakıldığında omurganın orta hattan kayması,

Öne eğilince sırtta bir tarafın diğerinden daha yüksek durması,

Kıyafetlerin vücuda tam oturmaması

Önden bakıldığında kaburgaların bir tarafta diğerinden daha belirgin olması gibi belirtiler skolyoz ihtimalini akla getirmelidir.

 

Skolyoza yönelik spesifik egzersiz yöntemleri; eğriliğin yerine, tipine, derecesine göre bireye özgü planlanan, özel pozisyonlama ve solunum tekniklerini içeren ve skolyoz tedavisinde etkinliği bilimsel olarak kanıtlanmış egzersizlerdir.

Konu ile ilgili özel eğitimler almış fizyoterapistler tarafından, kişinin skolyozuna özel olarak planlanan bu egzersizler ile eğriliğin ilerlemesini durdurmak ve düzeltmek, gövdenin 3 boyutlu düzgünlüğünü sağlamak, genel postürü iyileştirmek, fonksiyonel limitasyonları azaltmak, estetik açıdan düzgünlük sağlamak ve genel sağlık durumunu iyileştirmek amaçlanır.

Skolyoz nasıl tedavi edilir?

Skolyozun derecesine, skolyozlu bireyin yaşına ve gereksinimlerine göre tedavi seçenekleri değişmektedir. Tedavinin birincil amacı eğriliğin ilerleyişinin durdurulması, ikincil amacı ise deformitelerin düzeltilmesi ve elde edilen düzelmelerin korunmasıdır.

Büyüme çağındaki bireylerde estetik kaygı oldukça fazla olmakla birlikte tedaviye devam ve uyum sürecinde aile, hekim ve fizyoterapist iş birliği çok büyük önem taşımaktadır. Büyümesi tamamlanan bireyler için tedavinin asıl amacı, skolyozun yaratabileceği ağrı, solunum ve kalp problemleri gibi durumları önlemektir.

Skolyoz tedavisi genel olarak gözlem, egzersiz, korse+egzersiz tedavisi ve cerrahi tedavi

şeklinde gruplandırılabilir.

 

 

Tags: