‘’Her zaman kişiye özel güzellik anlayışını benimsiyorum’’
Medical Point Gaziantep Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Doktor Mehmet Uzun kişiye özel kozmetik uygulamalar hakkında bilgi verdi.
1-Kendinizden bahseder misiniz?
Ben Dermatoloji Uzmanı Doktor Mehmet Uzun. Kahramanmaraş doğumluyum. Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunuyum. Hatay’da Dermatoloji uzmanlık eğitimlerimi tamamladım. Evli ve 2 çocuk babasıyım. Medical Point Gaziantep Hastanesi’nde görev yapıyorum.
2-Günümüzde giderek kozmetik uygulamalar artıyor. Günümüzde kozmetik uygulamalar oldukça popüler... Dermatologlar hangi uygulamaları yapabiliyor?
Evet artık korkular azaldı, yapan kişilere ulaşmak kolaylaştı ve yan etkiler gittikçe daha da azaldı. Botox, dolgu uygulamaları, cilt kalitesini ve nemlenmesini artıran (mezoterapi, gençlik aşısı, somon DNA, Paris ışıltısı-pembe ışıltı gibi...), saç dökülmesine yönelik prp, mezoterapi uygulamalarını yapabiliyoruz. Ayrıca lazer uygulamaları da hizmetlerimiz arasındadır.
3-Kozmetik işlemleri kimler yapabilir? Her yerde yapılabilir mi? Nelere dikkat edelim?
Bu işlemler dermatologlar ve plastik cerrahlar tarafından yapılması onaylı işlemlerdir. Ancak bu işlemlerin işin ehli olmayan kişiler ve merkezler tarafından yapıldığını üzülerek görüyorum. Şu detay oldukça önemli; Biz bu işlemleri yaparken ilk gözettiğimiz unsur, kişiye zarar vermemek, doğru ve kaliteli ürün kullanmak... Örneğin aldığımız her ürünü ilaçlar gibi medikal depolardan getirtiyoruz. Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı ürünler kullanıyorum. Kaliteli ürün kullanımının asıl amacı, hastaların riske edilmemesi ve memnuniyetin üst seviyelere taşınması... Kullanılan ürünlerin sonrasında ortaya çıkarabilecek sorunları düşünmek zorundayım. Sağlık Bakanlığından onaylı ürünler, denetimli ve kaliteli ürünler demek oluyor… İşlemlerin sonuçları da bu manada yüz güldüren sonuçlar oluyor.
4-Kozmetik ve dermatolojik uygulamalar çok değişti, farklılaştı ve gelişti. Hastalarda da benzer bir durum söz konusu mudur?
Evet, hastalarımız da artık çok daha bilinçliler ve gelişmeleri yakından takip ediyorlar. Ayrıca ne istediklerini daha iyi ifade edebiliyorlar. Benim düşüncem bu sayede karşılıklı iletişim çok daha verimli oluyor ve çok daha memnun edici sonuçlar ortaya çıkıyor.
5-Her yaşa yönelik işlemler mevcut mu ?
Her yaşa, her cilt tipine ve her probleme göre yapılabilecek farklı işlemler var. Tabii ki bunların hepsini kişiye özel planlıyorum. Herkes için aynı işlem ve tedavi söz konusu olamaz. Sonuç olarak ben her zaman kişiye özel güzellik anlayışını benimsiyorum.
6-Kozmetikte Hastalar sizden ne bekliyor? Yaklaşımınız nasıl?
Her zaman gerçekçi olmak gerekiyor. Tek bir işlem hatta bazen tek bir ürün ile hastalarımız mükemmel bir görünüm istiyor. Ancak bu durum çoğu zaman gerçeklerle bağdaşmıyor. İşlemlerin sonucunun neler olabileceğini anlatıyorum. Bazen hastalarımızın istediği işleme ihtiyacı yoksa işlemi uygulamam. Hastaya hangi işlemin kendisi için doğru olduğunu anlatırım. Böylece gerçekçi bir yaklaşımla memnuniyet sağlamaya çalışırım.
7-Dermatoloji hekimleri cerrahi işlemler yapar mı? Sizler polikliniğinizde hangi işlemleri yapıyorsunuz?
Elbette yapabilir. Ben de et benlerinin ve bazı tip siğillerin koter ile yakılarak çıkarılması, bazı benlerin kozmetik bazılarının da şüpheli olması sebebi ile cerrahi dikiş ile çıkarılmasını uyguluyorum. Tırnak batmalarında tüm tırnağın değil de batan kısımdaki tırnağın belli bir bölümünü alıp çok daha konforlu bir tırnak çekimi gerçekleştiriliyorum. İşlem sırasında uyguladığım bazı ilaçlar ile tırnağın tekrar tekrar aynı yerden uzayıp batmasının önüne geçilmiş oluyor, şöyle ki tırnak batması ile polikliniğime gelen hastaların birçoğu daha önce çekim yapılıp tekrarlayan hastalar oluyor. Çekim sırasında en küçük iğnelerden biri olan dental enjektör ile ağrısız işlem gerçekleştirebiliyorum.
8-Şüpheli benler derken, benlerin çıkarılması olumsuz bir durum değil midir?
Değildir. Ne yazık ki bu konuda ciddi oranda kişide yanlış bir inanış ve bilgilenme sözkonusudur. Deri kanserleri de vücutta olduğu gibi erken tanının hayat kurtardığı kanserlerdir. Zaten benlerin kötü huylu olduğunu düşündüğümüzde diğer cerrahi bölümlere de konsülte ederek çıkartma işlemini yapıyorum. Tedavisi ise çıkartmak... Beklemek sadece kişinin tamamen iyileşebileceği bir hastalığı iyileşemeyecek hale getirmesine sebep olur. Eğer bu, vücuda yayılmadan alınabilirse çıkartılması tamamen hastalıktan kurtulmak anlamına geliyor. Benim en çok üzüldüğüm nokta ise ‘herhangi bir işlem yaptırmayayım’ diye düşünen ve bize geldiğinde istesek de tedavi edilemeyecek hale gelen hasta grubunun bu tür yaklaşımıdır.
9-Dermatolojik hastalıkların stresle ilişkisi var mı?
Var hem de bilinenden daha fazla var. Hatta bazı hastalıklarımız için en önemli hatta tek faktör. Örneğin saçkıran, zona, ürtiker, deri yolma bozuklukları (saç, deri), kaşıntı gibi birçok hastalıkta en önemli faktörlerden olup Egzama, Sedef, Vitiligo gibi hastalıklarında artışında rol oynuyor.
10-Vücudumuzda oluşan her lezyon bulaşıcı mıdır?
Hayır, her hastalıktan korkmamalıyız. Elbette Dermatolojik olarak bulaşma riski olan birçok hastalık mevcuttur. Bu lezyonların tanısı ve tedavisi için muhakkak bir dermatoloji uzmanı ile görüşmeliler. Bu lezyonlar artmadan, başkasına bulaşmadan ve büyümeden fark edilir edilmez muayene edilip tanı konmalıdır.
11- Son olarak vermek istediğiniz mesaj nedir?
En önemli mesajım kozmetik ve dermatolojik işleminiz için dermatoloğunuza güvenin… İşin ehli olmayan kişilerden ve yerlerden kaçının.