MiYOM BELİRTİLERİ VE TEDAVİLERİ
MiYOM BELİRTİLERİ VE TEDAVİLERİ
Miyom (ur) korkutucu bir hastalık mıdır?
Myom halk arasında ur olarak bilinmektedir. Her 4 kadından birinde görülür. Nasıl oluştuğu bilinmemektedir. Ancak ailede varsa çocuklarında da olabiliyor.
Östrojen dediğimiz kadınlık hormonlarına bağımlı bir kitledir ve bundan dolayı gençlerde, menopoza girme aşamasındaki kadınlarda çok sık görülmektedir.
Miyom belirtileri nelerdir?
Myom rahim içindeki bulunduğu yere ve büyüklüğüne göre belirti verir. Kısırlık yapabilir. Çoğunlukla büyük miyom veya rahim iç zarına yakın miyomlarda görülmektedir.
Aşırı âdet kanaması, akıntı, sık aralıklı adet görme, parça düşürür derecesinde kanamalar yapabilir.
Geçmeyen kasık bel ağrısı, ilişkide ağrı ve baskı hissi, mesaneye basıya bağlı sık idrara çıkma, basaklara basıya bağlı kabızlık sık tuvalete gitme isteği.
Aşırı büyümeye bağlı karında şişlik, yemek yediğinde aşırı karında büyüme sıklıkla karşımıza çıkmaktadır.
Menopoza Miyom küçülür mü?
Östrojen hormonu bağımlı bir kitle olduğu için çoğunlukla küçülebilmektedir. O nedenle menopoz hastalarında miyomları kontrol etmemiz gerekir.
Miyom teşhisini nasıl koyarız?
Miyomların teşhisine muayene ve ultrason ile koyabilmekteyiz. Bazen MRI, bilgisayarlı tomografiye de ihtiyacımız olabilmektedir.
Miyom ile karışacak hastalık var mı?
Miyomlar bazen adenomiyozis, sarkomlarla karışabilir kesin ayrımını ameliyat sonrası çıkarılan kitlenin patolojik incelemesiyle konulur.
Miyomlar kanserleşir mi?
%1 oranında kanserleşebilmektedir, öncesinde şüphe uyandıran belirtiler karnın büyümesi ve bunun kısa zamanda olması, ultrason takibinde kısa zaman aralıklarında miyomun hızla büyümesi kanserleşme ihtimalini getirir bu durumlarda acil ameliyat düşünülmelidir.
Vajene doğmuş miyom nedir?
Bazen miyomlar rahim iç zarından veya rahim ağzından köken alabilir ve çoğunlukla saplı miyomlardır. Bu miyomlar rahim dışına çıkar. Bebek kafası gibi vajen dışına çıkar. Bunun ameliyatı 10 dakikalıktır ve ağrısız sızısız uyutulmadan çıkarılabilmektedir.
Miyom ameliyatları nasıl yapılmaktadır?
Miyom ameliyatı duruma göre kapalı (laparoskopi) bazen açık yapılabilmektedir. Miyomun büyüklüğüne cerrahın tecrübesine göre değişmektedir.
Cerrahın tecrübesi çok önemlidir açık dahi yapılsa ameliyat sırasında kanamanın fazla olmaması, ameliyat sonrası ağrının az olması cerrahın tecrübesi ile orantılıdır.
Miyomun tedavisi var mı?
Hastaya göre büyüklüğüne göre gebe kalmak istemesine göre, yaşına göre tedavi şekli değişebiliyor. Çoğunlukla ameliyat öneriyoruz hastanın yaşı gençse, gebe kalmak istiyorsa miyomu çıkarma ameliyatı yaparız, eğer ileri yaştaysa adet görmek de istemiyorsa rahim alma ameliyatı yapılabilir.
Miyomun yeri ve büyüklüğüne göre ilaç tedavileri veya miyom embolizasyon tedavilerinde diğer seçenekler arasındadır. Rahmin iç zarına yerleşmiş miyom ise histereskopi dediğimiz optik aletle rahim içine girilerek miyom çıkarılabilir. Bu yöntemde hiçbir kesi olmamakta ve hasta 4 saat sonra taburcu edilebilmektedir.
Her miyom tedavi edilmeli midir?
Hastanın şikayeti ve bulunduğu yere göre değişir, hiçbir şikayet yoksa rahim ile iç içe değilse, aşırı büyük değilse miyomlar takip edilir. Genellikle 3 ila 65 ayda bir hastalarımızı takibe alırız.