ÇOCUK GELİŞİMİNDE KIRMIZI BAYRAKLAR
ÇOCUK GELİŞİMİNDE KIRMIZI BAYRAKLAR
“Birçok sebepten bebeklerin gelişimlerinde gecikmeler yaşanmaktadır. Ancak her gecikmede endişelenmek doğru olmayabilir. Unutmayalım ki her bebeğin gelişimi kendine özeldir.”
Ebeveynlerin çocuklarını büyütürken en çok duyduğu iki terim vardır, büyüme ve gelişme. Büyüme, hücre ve organın hacmindeki artıştır. Yani bir bebeğin kilosu ve boyu iyi büyüyüp büyümediği konusunda fikir sahibi olmamızı sağlar. Gelişme ise büyüyen hücre ve organın fonksiyon kazanmasıdır.
Gelişim 4 başlık altında değerlendirilmektedir, fiziksel, bilişsel, sosyal-duygusal ve dil gelişimi.
Günümüz koşullarında sosyal ve fiziksel çevrenin değişmesi, beslenmenin doğalından uzaklaşması, ebeveynlerin yoğun iş temposu, bakım verenin yaklaşımı, stresli ve zor doğum gibi birçok sebepten bebeklerin gelişimlerinde gecikmeler yaşanmaktadır. Ancak her gecikmede endişelenmek doğru olmayabilir. Unutmayalım ki her bebeğin gelişimi kendine özeldir.
Gelişim açısından en riskli gruplar ise prematüre bebekler, ikiz veya çoklu doğumlar ve ailede genetik geçişli bir hastalığı olan ailelerdir. Bu gruplardaki bebekler, gelişimleri bir pediatrik fizyoterapist, gelişimsel pediatrist veya bir çocuk doktoru tarafından yakinen takip edilmesi gereken bebeklerdir.
Peki ne zaman endişelenelim?
Dünya Sağlık Örgütü’nün bebek gelişiminde “kırmızı bayrak” diye tanımladığı gecikmeler görüldüğünde, ailenin bebeği için endişeleri fazlaysa, önemli yeteneklerin kaybı varsa, görsel ve işitsel uyaranlara cevap yetersizse mutlaka bir tıbbi destek için bir hekim veya pediatrik fizyoterapiste başvurulmalıdır.
“ Önemli yeteneklerin kaybı varsa, görsel ve işitsel uyaranlara cevap yetersizse mutlaka bir tıbbi destek için bir hekim veya pediatrik fizyoterapiste başvurulmalıdır.”
Bebek gelişimine dair bazı kırmızı bayraklar şunlardır:
6. ayda hala nesnelere uzanmıyorsa,
sosyal gülümsemesi yoksa,
9. ayda hala desteksiz oturamıyorsa,
oyuncağı bir elinden diğerine alamıyorsa, yer değiştirmiyorsa (sürünme gibi),
12. ayda yeni birini farketmiyor,
oyuna ve çevreye ilgisi az,
sesler çıkarmıyorsa, hiç kelimesi yoksa (baba, dede vb.),
katı yiyecekleri çiğnemiyor, beslenme çoğunlukla püre şeklindeyse,
tutunarak ayağa kalkma, sıralama veya bağımsız yürüme basamaklarından herhangi birini yapmıyor ise,
18. ayda oyunla veya başkalarıyla etkileşimi kısıtlı,
anlaşılır kelimesi yok,
desteksiz yürüme için bir girişimde bulunmuyor ise mutlaka bir uzman değerlendirmesi yapılması gerekmektedir.