ÇOCUKLAR VE GÜNEŞ

ÇOCUKLAR  VE  GÜNEŞ

ÇOCUKLAR VE GÜNEŞ

Çocukların en sevdiği mevsim; yaz! Şimdi onlar için parkta bahçede arkadaşlarıyla oynamak, deniz, kum ve güneşin tadını çıkarmak, doğa ile iç içe olmak için en ideal zaman. Tabi aynı zamanda güneş ışınlarının yeryüzüne en dik açılarla ulaştığı diğer bir deyişle bize ve çocuklarımıza en çok zarar verebileceği günler.

 

Güneşin D vitamininin vücudumuzda aktifleşmesini sağlamak, mutluluk hormonu salınımını arttırmak, uyku saatlerinin düzenlenmesine katkıda bulunmak gibi birçok olumlu etkisi varken bizlerden çok daha hassas cilde sahip çocuklarımız cildi üzerinde birçok olumsuz etkiye de neden olabileceğini unutmayalım.Güneş yanıkları, lekelenmeler, kontrolsüz büyüyen benler, güneş alerjileri, cilt bariyerinin bozulması ve ne yazık ki ilerleyen yaşlarda cilt kanserinin alt yapısını oluştururken bizim yapmamız gereken onları bu olumsuz ışınlardan korumak olacaktır.

“Bu açıdan öncelikle en çok dikkat etmemiz gereken konu güneş ışınlarında sadece havuz/deniz kenarında korunmamızın yeterli olmayacağı; güneşe maruz kalınan her an yani gün içerisi de rutin olarak korumamız gerektiğidir.”

Peki bunu nasıl sağlayacağız?

Güneş ışınlarının en dik açılarla yeryüzüne ulaştığı 11.00-16.00 saatlerinde güneşe çıkmamak, gölgede kalmaya özen göstermek, şapka güneş gözlüğü kullanmak güneşten korunmamıza yardımcı olacakken asıl korunmayı yüksek koruyuculu güneş kremleri ile sağlarız.  Ve güneş koruyucumuzu doğru şekilde kullandığımızda çocuklarımızı güneşten en mükemmel şekilde koruyabiliriz.

Güneş koruyucuların SPF oranı arttıkça koruyuculuk süresi uzar. Örneğin 30 SPF koruyuculukta bir güneş kremi ortalama 2 saat koruma sağlarken 50 SPF güneş koruyucu 3-4 saat kadar koruma sağlar.Bu da güneş koruyucumuzu ne kadar sıklıkla tazeleyeceğimizi gösterir. Tabi ki su ile temas, terleme, havlu ile kurulanma durumları söz konusu olduğunda süreye bakılmaksızın tazelenmelidir. Ayrıca güneşe çıkmadan 15-20 dakika kadar öncesinde güneş kremini güneş gören bölgelere yeterli miktarda uygulamalıyız.

 

Dikkat edeceğimiz bir diğer unsur ise filtre türüdür. Güneş koruyucuların içinde bulunan filtreler kimyasal ve fiziksel (mineral) filtre olarak ikiye ayrılır. Kimyasal filtre olarak adlandırdığımız filtreler cilt tarafından emilip güneş ışığını absorbe ederek etki gösterirkenf iziksel ( mineral ) filtreler cilt üzerinde koruyucu bir bariyer oluşturur, güneş ışığını saçarak ve yansıtarak etki eder. Cildi tahriş etmezler ve alerjik olmamaları nedeni ile bebekler, çocuklar ve hamilelerde ilk tercihimiz fiziksel (mineral) filtreli güneş koruyuculardır.

Ayrıca güneş koruyucular her ne kadar bebekler için uygun olsa da ilk altı ay doğrudan güneşe çıkarmamız gerektiğini de unutmayalım.

Gün sonunda çocuklarımızın güneş ile teması bittiğinde onlar için uygun bir yıkama jeli ile güneş kremi sürdüğümüz bölgeleri temizleyip sonrasında yatıştırıcı özellikli bir nemlendirici kremle nemlendirerek cilt bariyerini güçlü tutup, hassas ciltlerine gereken bakımı sağlamış olacağız.

Sizler de bebeğiniz, çocuğunuz ve kendiniz için cilt tipinize en uygun güneş koruyucuyu ve nemlendiriciyi seçmek için en yakın sağlık danışmanlarınız olan eczacılarınıza danışabilirsiniz.

Sevgiyle ve sağlıkla kalın…

 

 

Tags: