GEBELİKTE PİLATES
GEBELİKTE PİLATES
Gebelikte neden pilates yapmalıyız?
Gebelik bir hastalık değildir. Bilinenin tam aksine, tam da aktif ve hareketli olmamız gereken bir dönemdir. Doktorumuz herhangi bir kısıtlama getirmediyse, gebeliğimizin konforlu geçmesi için mutlaka pilates yapmalıyız.
Gebeliğimiz ilerledikçe, bebeğimiz büyüdükçe, şikâyetlerimiz de artar.
Pilates, tatbiki de normal doğuma da hazırlıktır, sezaryen olsak da doğum sonrası toparlanma sürecine de faydalıdır. Ama odak noktamız gebeliğimizi rahat geçirmek. Omurga sağlığını korumak, bel ve sırt ağrılarını en aza indirmek. Bu sebeple hamile pilatesini sadece normal doğum için yaptığımızı düşünmeyin. Gebelikte, kendiniz ve bebeğiniz için yapabileceğiniz en iyi şey pilatesdir.
Gebeler pilatese ne zaman başlayabilir?
Doktorumuz onay verdikten sonra en erken 12. haftada başlayabiliriz. Erken haftada başlamanın birçok avantajı var. Büyüyen karnımızla birlikte omurga stabilizasyonunu korumalıyız. Ağırlık merkezimizi kontrol altında tutmak bel ve sırt ağrılarının önüne geçiyor. Ayrıca son dönemde penguen yürüyüşü dediğimiz, sağa sola eğilerek yapılan yürüyüşler hiç istemediğimiz bir durum. Son güne kadar eğilip ayakkabımızı kendimiz bağlamamız çok güzel. Yani pilates her yönüyle gebeliği kolaylaştırıyor.
Gebeliğin ortalarında başlayan kramplar gerçekten çok can sıkıcı. Egzersizlerle krampları neredeyse sıfırlıyoruz. Gebelikte ‘kramplarım olmuyor’ demek gerçekten çok havalı.
Gebeliğin 32. Haftasında bebeğin hacimsel büyümesi, pelvik taban kaslarını da çok zorlayan bir dönem. Biz o zamana kadar, kaslarımızı mutlaka hazırlamış olmamız gerek.
Ayrıca doğum aktif bir eylemdir. Bu sebeple güçlü bacaklara sahip olmalısınız.
Gebelikte pliatesin faydaları nelerdir?
Dolaşım ve sindirimi kolaylaştırır.
-Omurga sağlığını korur.
-Kilo kontrolünü sağlar.
-Uykuyu düzenler.
-Dayanıklılığı ve kuvveti artırır.
-Doğum için gereken kas aktivitesini destekler.
-Psikolojik olarak rahatlatır.
-Ağrı, krampları hafifletir.
-Doğum sonrası iyileşme sürecini hızlandırır.
-Gebelik diyabet riskini azaltır.
-Bedeninizi ve zihninizi rahatlatır.
-Refleks ve denge kayıplarının önüne geçer.
-Duruşunuzu (postür) iyileşir.
“Hormonel değişimin zirve yaptığı gebelik döneminde en ihtiyacımız olan şey pozitif kalabilmek, motivasyon ve egzersiz.”
Hamile pilatesi programının içeriğinde doğuma yöneli̇k başka eğitimler de var mı?
Evet, biz haftada minimum 2 gün, ortalama 45-50 dakika egzersizlerimizi yaparız. Bunun haricinde mutlaka nefes egzersizleri de çalışıyoruz. Biliyorsunuz ki, nefesimizi paylaştığımız küçük bir kuzu var karnımızda. Sağlıklı nefes almamız çok önemli. Ayrıca, doğum kasılmalarını karşılamak için özel nefes teknikleri öğreniyoruz, hypnobirthing çalışıyoruz. 37. haftadan sonra aktif doğum pozisyonlarını da katıyoruz programımıza.
Ara zamanlarda da ‘doğuma ve doğum sonrasına hazırlık eğitimi’ de yapıyoruz. Yani tam kapsamlı bir hazırlık süreci var, çok keyifli, dolu dolu:)
Özellikle de grup derslerinde o kadar güzel bir sosyal iletişim var ki... Hepimizin konusu ortak :) Hastane çantası hazırlığı, hangi bebek arabası indirime girmiş. Hatta konular öyle ileri gidiyor ki bazen müthiş arkadaşlıklar başlıyor. Hormonel değişimin zirve yaptığı gebelik döneminde en ihtiyacımız olan şey pozitif kalabilmek, motivasyon ve egzersiz.
Gebelikte pilatese engel durumlar nelerdi̇r?
Evet, bazen pilatese ara vermemiz gereken durumlar olabiliyor. Erken doğum belirtileri, servikal yetmezlik vb. Bazen de ikiz gebeliklerde erken bırakmamız gerekebiliyor. Ama yine de her koşulda hekimimiz ne derse o doğrultuda şekilleniyor programımız. Ama normal şartlarda pilatesi doğuma kadar hiç bırakmıyoruz.
Bazen de gebelikte sık karşılaşılan ciddi şikâyetler olabiliyor. Gebelik siyatiği, piriformis sendromu vb. Bu gibi durumlarda kişisel program uyguluyoruz. Uzman eğitmen eşliğinde çalışmak çok önemli.
“Herkesin sağlıklı, keyifli ve konforlu hamilelik geçirmesini diliyorum.”