Ağrıdan kurtulabilir miyiz?
Hepimiz zaman zaman ağrılı dönemler geçiririz. Kimi kısa süreli kimi ise alışmamıza sebep olacak kadar uzun süren hayat kalitemizi kesinlikle etkileyen, bazen sosyalleşmemizin bile önüne engel olarak çıkan ağrılarımızla yaşamayı mı öğrenmeliyiz yoksa onlardan kurtulabilir miyiz? Ben kurtulmayı ve kurtarmayı seçenlerdenim. Nasıl mı?
Harekete geçerek!
Ağrı, kişinin hayat kalitesinde önemli olumsuz etkilere sebep olan, kişiye yansımaları oldukça komplike bir olgudur. Her alanda hareke yeteneğimizi kısıtlayan bu ağrılardan doğruca ve daha zahmetsiz bir şekilde kurtulmanın yolu hiç şüphesiz ki bir fizyoterapistin kliniğinden geçmektedir. Ancak bu noktada unutulmamalıdır ki gerekli teşhis ve tanı uzman bir hekim tarafından konulmalıdır ve sonrasında bir fizyoterapiste başvurulmalıdır. Çünkü “Tedavi bir ekip işidir.”
Fizyoterapi ve rehabilitasyon egzersiz vb. çeşitli uygulamalar ile yaşam kalitesini üst düzeye taşıyan, ağrısız harekete olanak sağlayan bir bilim dalıdır.
Fizik tedavi ya da fizyoterapi deyince aklımıza genellikle kas iskelet sistemi hastalıkları gelse de aslında nörolojik, jinekolojik ya da kardiyovasküler sistemi ilgilendiren birçok durum ve rahatsızlıkta fizik tedavi uygulamaları çok güzel sonuçlar vermektedir. Tüm bunların yanında kişinin yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen ağrıların tedavisinde fizik tedavi uygulamaları çokça tercih edilmekte ve çoğu durumda ameliyatsız, ilaçsız iyileşmeye olanak sağlamaktadır.
“Yapılan çalışmalar cerrahi işlem gerektirmeyen bel ve boyun fıtıklarında fizyoterapinin yüzde 98 oranında başarı sağladığını göstermektedir.”
Ağrıyı ilaçsız ve cerrahi işlem olmadan tedavi edebiliyoruz. Peki, önleyemez miyiz?
Tabi ki önleyebiliriz. Fizyoterapistler aracılığıyla yapılan düzenli egzersizler (pilates, yoga, kardio vb) duruşun düzeltilmesine, kasların güçlenmesine ve fiziksel kapasitenin artmasına yardımcı olur. Tüm bunlar ağrı mekanizmasına karşı elimizi güçlendiren önemli faktörlerdir ve ağrı oluşumunu önlememizi sağlarlar.
Hareket önemli. Evin içinde attığımız adımlar bile çok önemli. Ancak dikkat etmemiz gereken en önemli konu bilinçli hareket etmek. Peki, bilinçli hareket ne demek? Bilinçli hareket, işin uzmanından destek almak demek! Sertifika programlarına, süslü instagram postlarına ya da esnek, fit vücutlara değil bilgiye güvenmek demek! Kaliteli egzersiz için lütfen bir fizyoterapiste başvurun.
Sağlıkla kalın…