Ağızdaki mikroorganizmalar hakkında neler biliyoruz?
Doç.Dr. Derya Gürsel Sürmelioğlu yazdı..
Ağızdaki mikroorganizmalar hakkında neler biliyoruz?
Ağızda bulunan mikroorganizmaların çoğu zararsız ve hatta yararlı olsa da, bir kısmı diş çürümesi ve diş eti hastalıklarına yol açabilir. Peki bu mikroorganizmalar sadece çürük ve diş eti hastalıklarına mı sebep olur?
Cevabımız ne yazık ki HAYIR. Ağız boşluğu ve dişler, solunum ve sindirim sisteminin ilk basamağı olmakla birlikte ağızda meydana gelecek herhangi bir hastalık, doğrudan ve dolaylı olarak tüm vücudu etkiler! Bakterilerin ağırlıkta olduğu, virüslerin ve mantarlarında bulunduğu ağız florasındaki mikroorganizmalar içinden özellikle zararlı bakterilerin sebep olduğu istenmeyen sağlık sorunları ortaya çıkabilir.
Di̇ş ve di̇ş eti̇ hastalıkları vücut sağlığımızı etki̇ler mi̇?
Ağız sağlığı ve genel sağlık arasında iki yönlü bir ilişki olup, ağızda bulunan zararlı bakteriler, sistemik hastalıklara direkt ve indirekt olarak etki eder. Direkt yolda, patojen mikroorganizmaların doğrudan bir şekilde ağız bölgesinden kan dolaşımına girmesi ve zararlı bakterilerin uzak hedef organlara göçü söz konusudur. Buna örnek olarak , patojen bakterilerin kalp ve damar sistemine yada solunum sistemine yerleşip kalp hastalıklarına ya da solunum yolu hastalıklarına sebep olması verilebilir.
İndirekt yolda ise, sistemik inflamatuar hastalıkların oluşumunda önemli rol oynayan patojenler mikroorganizmalara karşı oluşan, bakteriyel yan ürünler ve inflamatuar immün yanıt söz konusudur. Buna örnek, şeker hastalığı, gebelik komplikasyonları, romatoid artrit, kronik böbrek rahatsızlıkları, alzheimer, beyin apsesi, baş boyun kanseri, akciğer kanseri, bağırsak hastalıkları, bazı göz hastalıkları ve osteoporoz gibi hastalıklar verilebilir. Tersine düşündüğümüzde de rutin diş muayenesi sırasında, enfeksiyöz hastalıklar, otoimmun rahatsızlıklar, beslenme bozuklukları, kanser, endokrin problemler, kan hastalıkları, damarsal hastalıklar, mide bağırsak problemleri ve beslenme bozuklukları gibi hastalıkların teşhisi de ağız boşluğundan yapılabilir.
Peki bu mikroorganizmaları yönetebilir miyiz?
Bu kez cevabımız EVET. Tüm bu kötü senaryolar korkutucu gibi görünse de, yapacağımız günlük ağız bakımı ile ağızdaki zararlı bakterileri yönetip kontrol edebiliriz. Florürlü yada florürsüz diş macunu ile günde iki kez doğru teknikle yapılan diş fırçalama zararlı bakterilerin besin kaynağını ortadan kaldırarak ağız boşluğundaki bakteri flora dengesinin sağlanmasına yardımcı olur. Başka bir deyişle patojen mikroorganizmaların ağızda çoğalmasını engeller. Bunun yanı sıra şekerli ve nişastalı gıdalardan kaçınmak, sağlıklı bakterileri teşvik ettiği bilinen yiyecekler, lif bakımından zengin meyve ve sebzeler, süt, peynir, yeşil ve siyah çay gibi gıdaları tüketmekte bu dengenin devamına katkı sağlar.
Her daim sağlıklı ve güzel dolayısıyla mutlu gülümsemenizi sürdürmeniz dileğiyle…