YUVAM DÜNYA DERNEĞİ’NİN İKLİM DOSTU OKUL REHBERİ’NDE SÖZ, ÖĞRENCİLERDE

YUVAM DÜNYA DERNEĞİ’NİN İKLİM DOSTU OKUL REHBERİ’NDE SÖZ, ÖĞRENCİLERDE

Yuvam Dünya Derneği, bilim insanları ile birlikte oluşturduğu İklim Dostu Yaşam Rehberi serisinde değiştirmemiz gereken alışkanlıklarımız ve yaşam tarzlarımız konusunda bize rehberlik ediyor. Bu eğitici rehber serisinin yeni açılımında ise eğitimin en temel aracı olan okullara odaklanıyor. Yuvam Dünya Derneği Eğitim Kurulu Başkanı Aysel Madra neden böyle bir açılıma ihtiyaç duyduklarını şöyle anlatıyor;

 

“Yuvam Dünya Derneği olarak iklim kriziyle ilgili mücadeleyi hayatımızın her alanına yaymaya çalışıyoruz. Çocukların hayat alanlarının çok önemli bir kısmını oluşturan okullarda yapılması gerekenleri, yapılabilecekleri farklı okullardaki ve değişik yaş gruplarındaki çocuklarla birlikte, çocukların liderliğinde derledik. Yalnızca gelecek nesilleri değil, bizleri de etkileyen iklim krizinde çocuklarla birlikte çözüm önerileri oluşturmaya devam edeceğiz.”

 

Serinin yeni rehberinde iklim dostu çocuklara sözü veren dernek, projeye ortaklık yapan Darüşşafaka Eğitim Kurumları, Robert Koleji, Yıldız Teknik Üniversitesi, ENKA Okulları, Avcılar Bilnet Anadolu Lisesi ve Hisar Okulları’ndan öğrenciler ve gönüllülerle birlikte uzun süren bir çalışma gerçekleştirdi. 19 öğrenci ve 4 öğretmenle birlikte oluşturulan rehber için Hope Alkazar’da katılımcıların bir araya geldikleri bir atölye ve çevrimiçi çalışma toplantıları ile hazırlandı.

 

Çalışmaya Darüşşafaka Eğitim Kurumları’ndan katılan öğretmenlerden Meltem Ceylan Alibeyoğlu bu tarz çalışmaların önemini eğitimci perspektifi ile şöyle değerlendiriyor;

 

"Amaçlar için ortaklıklar” da olduğu gibi okullarımız, Yuvam Dünya Derneği ve öğrencilerimiz dünyanın daha yaşanabilir bir yer olması için bir araya geldiler ve iklim krizi için yaşadığımız mekanlarda yapabileceklerimizi kaleme aldılar. Bu çalışma, iklim krizi başta olmak üzere gezegenimizi tehdit eden tüm sorunlarda işbirlikleri ve ağlar kurmanın önemi konusunda da öğrencilerimize ilham verecektir."

 

İklim krizi özellikle gençleri ve çocukları geleceği belirsiz bir dünyanın ortasında bırakıyor. Bu rehber çalışması onlara kendilerini bu mücadele içerisinde aktif rol üstelenebilecekleri bir alan yaratıyor. Rehber oluşturma sürecinde görev alan 

Robert Koleji öğrencilerinden Ayseli Karabekmez ve Buse Yılmaz da süreci şöyle anlatıyor;

 

"İklim Dostu Okul Rehberi hazırlama sürecinde farklı okullardan akranlarımızla bir araya gelip hepimizin ortak olarak gözlemlediği ve yaşadığı sorunlar üzerine konuşma fırsatı bulduk. Beraber tartışmak ve benzer endişelere sahip insanlarla tanışmak ilham verici bir tecrübeydi. Bu rehberle okullara iklim değişikliği konusunda yaratabilecekleri pozitif etkileri gösterebilmeyi ve gençlerin fikirlerinin duyulmasını amaçlıyoruz.”

 

 Rehber kapsamında İklim Dostu Okul Alanı (Yemekhane, Kantin, Bahçe, Yatakhane, Kütüphane, Sınıf/Atölye, Laboratuvar/Revir), İklim Dostu Okul Ulaşımı, İklim Dostu Okul Kaynakları Yönetimi (Enerji, Doğalgaz & Kömür, Su, İş Ortaklarının Dönüşümü), İklim Dostu Okul: Kültür Dönüşümü başlıkları altında bir okulun iklim dostu olmasına yönelik öneriler ele alındı.

 

İklim Dostu Okul Rehberi’ni oluşturan öğrenciler arasında Hazal Aylin Kara, Beril Yıldız, Alya Atal, Elif Ekmekçi, Yaren Rençber, Emirhan Günyüzlü, Berk Serkan Sertcan, Ahmet Baki Mavi, Zeynep Türker,  Zeynep Özçam, Yaren Ayaz, Ayseli Karabekmez, İlke Karakaş, Buse Yılmaz, Ecrinsu Çelikler, Aybike Oğuz, Mila Kocabıyık, Ela Naz Birdal, Dilayla Kopuz, Zeynep Türker, Zeynep Özcam adlı öğrenciler yer alırken; öğretmenleri Eylem Acar, Ece Ünsal, Nihan Şehsuvaroğlu ve Meltem Ceylan Alibeyoğlu sürecin koordine edilmesinde büyük katkıda bulundu.

 

İklim Dostu Okul Rehberi’ne Yuvam Dünya Derneği’nin websitesinden ulaşılabilir.

Tags: