Moda Sektöründe Dijitalleşme
Moda sektörü gelişen dijital teknolojilerle büyük bir dönüşümden geçiyor. Sektörün iş süreçleri dijitalleşmenin getirdiği dinamizmle yeniden şekilleniyor. Ürün tasarımı, üretim, koleksiyon sunumları, içerik geliştirme, müşteri ve paydaş etkileşimi bu değişim dalgasının etkisinde. Bu durum, eski iş yapma yöntemlerinin artık şirketlere rekabet avantajı kaybettirdiği bir paradigma değişimine yol açıyor. Günümüzde Moda ve Hazır Giyim sektörünün dijitalleşmesi için çalışan uluslararası birçok firma bulunmakta, bu firmalardan bazıları moda sektörünün dijitalleşmesine öncülük ederken; Masterkey Virtual Fashion dikkatleri üzerine çekiyor.
İnovasyon ve değişimin gücüyle dijital dönüşümde firmaların karşılaşabileceği zorluklara, sektörel uzmanlık ve profesyonel bir ekiple özel çözümler sunan Masterkey Virtual Fashion; entegre, güvenilir, çevreye duyarlı ve sürdürülebilir teknolojik çözümlerle şirketlerin dijital dönüşüm süreçlerini güçlendiriyor. Türkiye ve Çevre ülkelerde Distribütörü olduğu CLO3D (3 boyutlu moda tasarım programı) ile hayallerin tasarıma aktarılmasında görselin çok ötesine geçerek, sektörün yaratıcılığını güçlendirmeyi hedefliyor.
Modanın teknolojiyle işbirliğine giderek daha kapsamlı hale geldiği bu günlerde; sanal defileler, dijital avatarlar, 3 boyutlu tasarım, metaverse gibi kavramlar sektörün doğasıyla bütünleşiyor. Bu noktada Masterkey Virtual Fashion’ın diğer önemli hizmet alanları; sanal defile, sanal mağaza ve metaverse projelerini içeriyor. Son zamanların en çok konuşulan ve yatırım yapılan teknolojilerinden olan Metaverse ve ChatGPT ile geleceğe hazırlanmak içinse bir altyapı hazırlığı gerekiyor. Masterkey Virtual Fashion; Michael Kors, Calvin Klein, Tommy Hilfiger, Coach, Bally gibi global markaların metaverse projelerinde global iş ortaklarıyla birlikte yer alarak da çalışmalara öncülük ediyor. Pandemi döneminde de tamamı 3D olarak lanse edilen ilk defilelerden birisi olan Niyazi Erdoğan ile Mercedes Benz Fashion Week’e katkı sağladı.
Masterkey Virtual Fashion ’un Dijital Dönüşüme öncülük eden diğer tescilli alt markaları yine sadece Moda ve Hazır Giyim sektörü için faaliyet göstermekte olan; VFA - Virtual Fashion Academy (Bireysel ve Kurumsal Eğitim), VFL – Virtual Fabric LAB (Dünyadaki çok az sayıdaki Sanal Kumaş Laboratuvarı), MSTKY Studio – (Dijital Moda Görselleştirme Defile, Dijital Sunum ve Dijital Mağaza & Metaverse Projeleri) ile global markalara bir çözüm ortağı ve aynı zamanda eğitim ve danışmanlık hizmeti sunuyor.
Ayrıca teknolojik Ar-Ge ve yatırımları ile iş ortaklarına çok çeşitli tasarım yöntemleri ve teknolojik trendler hakkında veri sağlarken, giysilerin sanal simülasyonu yoluyla kumaş ve materyalden başlayarak dijital mağazaya kadar tüm süreçlerde uçtan uca birçok çözüm sunarak yenilik sağlıyor. Moda sektöründe kullanılan tüm aksesuarlar başta olmak üzere; ayakkabılar, şapkalar, çantalar, cüzdanlar, iç çamaşırları, mayolar, iş kıyafetleri, ev tekstili ve daha fazlası dâhil olmak üzere kumaş, deri ve kürk gibi malzemelerle yapılan tüm ürünler için çözümler sunuluyor.
3D Fashion ile Sürdürülebilirlik
Dünyanın en kritik konuları arasında yer alan iklim krizi ve çevre sorunlarını önceliğe alan Avrupa Birliği ve Türkiye; yeni teknolojilerle sürdürülebilirliği birleştiriyor. Global Fashion Agenda’ya göre yeni teknolojilerin ve süreç iyileştirmelerinin uygulanması, markaların kârlılığının yanı sıra çevresel ve sosyal performansı da arttırıyor. Pulse of the Fashion Industry Raporu’nda da, dijitalleşmedeki fırsatların benimsenmesinin sürdürülebilir uygulamalara geçiş çabalarını hızlandırmanın anahtarı olduğuna yer veriliyor. Bu konuda tüm sektörlere ve markalara büyük sorumluluk düşerken, moda sektörü de teknolojinin katkısıyla bu sorunun çözümüne katkı sağlayabiliyor. Masterkey’in sunduğu çözümler de sürdürebilirlik ve sıfır atık politikaları ve protokolleriyle tam uyum içinde bulunuyor.
CLO 3D, tasarım ve satın almada ürün numunelerinin fiziksel olarak üretilmesi zorunluluğunu ortadan kaldırıyor. Sanal numuneler, hem tasarımcılara hem de perakende satın alma ekiplerine ürünün doğru bir temsilini sağlarken, üretim öncesinde en son karara kadar gereken fiziksel numune ihtiyacını da ortadan kaldırıyor. Böylece hem tasarım hem de ürün geliştirme aşamalarındaki malzeme israfını azaltması, zaman kazandırması, tasarım çeşitliliği sağlaması ve etkileyici sunum imkanlarıyla maliyetleri düşürüyor. Bu süreçte CLO3D’nin sağladığı entegrasyon, işletmelerin tüm departmanlarının KPI (Key Performance Indicators-Anahtar Performans Göstergeleri) değerlerini iyileştiriyor. Tüm bu faydalar yapılan yatırımın geri dönüşünü de hızlandırıyor. Aster, Uniteks, Yeşim gibi büyük ihracatçı tekstil üreticileriyle birlikte LC Waikiki, DeFacto, Aymarka, Beymen, Hugo Boss gibi markalar tarafından tercih ediliyor.
CLO 3D, şirketlerin moda sektörüne başvuru yapan adayların bilmesini ve tecrübeli olmasını beklediği bir yetkinlik olarak da öne çıkıyor. Bu sebeple hem bireysel hem de kurumsal çalışanların CLO3D ile ilgili eğitim talepleri artıyor. Masterkey Virtual Fahion; kendi bünyesinde butik olarak CLO eğitimlerine olan talebe cevap verirken ayrıca İMA, İSMEK, İstanbul Teknik Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Eskişehir Teknik Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi gibi akademik kurum ve enstitülerle işbirlikleri yürütüyor. Masterkey Virtual Fashion iş ortakları ve referansları hakkında daha fazla bilgi için www.masterkey.com.tr 'yi ziyaret edebilirsiniz.