TENCEL “Elyafta Geri Dönüşüm İnisiyatifi” başlattı
Selülozik özel elyafların dünya lideri üreticisi Lenzing Group, “Elyafta Geri Dönüşüm İnisiyatifinin” ilk aşamasını başlattı. Girişime Pakistan’dan Artistic Milliner, Brezilya’dan Canatiba ve İspanya’dan Textil Santanderina gibi iş ortakları destek veriyor. İnisiyatif, tüketim öncesi Lyocell elyaf atıklarının ticari ölçekte kullanımıyla sürdürülebilir denim endüstrisinin geleceğini belirleyecek.
Lenzing Küresel İş Geliştirme Denim Birimi Başkanı Tuncay Kılıçkan yeni inisiyatif hakkında şunları söyledi: “Markalar ve tüketiciler bizden daha sürdürülebilir bir endüstriyel değer zincirine öncülük etmemizi bekliyor. Bir yandan tekstil endüstrisinde döngüselliği artırmaya yönelik yeni yöntemler aramaya devam ederken bir yandan da bu konuda bizimle aynı yaklaşımı paylaşan, uzun yıllardır iş birliği yaptığımız iş ortaklarımızla TENCEL™ Lyocell elyafların denim üretiminde kullanımı için mekanik geri dönüşümüne başladık. Bu konsept endüstrinin geneli için görece yeni bir şey olsa da TENCEL™ tarafından geliştirilen “Elyafta Geri Dönüşüm İnisiyatifi” bu uygulamanın faydalarını tanıtarak, yeni döngüsel kumaşların potansiyelinden tam olarak faydalanılmasını amaçlıyor.”
Artistic Milliners Araştırma, Ürün ve Trend Direktörü Baber Sultan ise inisiyatifle ilgili olarak: “Denimde döngüsellik, denimin hem bugününü hem de geleceğini inkâr edilemez bir şekilde belirliyor. Tekstil endüstrisinin yanı sıra özellikle inşaat sektörü ve kâğıt üretiminde de mekanik geri dönüşümün geniş ölçekte uygulanışına tanıklık ediyoruz. TENCEL™ Lyocell elyaflarının yüksek dayanıklılık oranı düşünüldüğünde, daha kaliteli kumaşlar üretirken aynı zamanda geri dönüştürülen malzeme oranını da artırma avantajına sahibiz” dedi.
Canatiba Ürün Geliştirme Ekibi, mekanik olarak geri dönüştürülen TENCEL™ Lyocell elyafların denim için ideal bir kullanım sunduğunu belirterek, şöyle aktarıyor: “Pamuktan farklı olarak, elde edilen bu yeni kumaş, son derece yumuşak dokusuyla, uzunluk, dayanıklılık ve diğer tüm fiziksel özellikleri muhafaza ederken, konvansiyonel elyaflarla kıyaslandığında özelliğini daha iyi koruyabiliyor. Elde edilen geri dönüştürülmüş elyaf su veya kimyasal kullanımına gerek kalmaksızın, tamamen temiz ve sürdürülebilir bir süreçle üretilebiliyor”.
Textil Santanderina Kurumsal Sosyal Sorumluluk Müdürü José Antonio Mazorra ise, “Tekstil endüstrisinin geleceğinin sürdürülebilirlik ve döngüselliğe bağlı olduğuna inanıyoruz. Denim de bu sayede ayakta kalacak. Toplama, ayrıştırma ve geri dönüştürme aşamaları gibi, döngüsellik alanındaki yenilik ve teknolojik gelişmeler, umuyoruz ki mekanik olarak geri dönüştürülmüş selülozik elyaflara olan ihtiyacı da arttıracak” dedi.
Mekanik olarak geri dönüştürülmüş TENCEL™ Lyocell elyaflarla denimin geleceğine yön verilecek
Yeni kurulan inisiyatifin ilk aşaması, Lenzing ve üretici ortaklarının denim üretiminde sürdürülebilirlik konusundaki çalışmalarını gündeme taşıyarak, küresel tekstil değer zincirinde daha fazla sürdürülebilirlik, döngüsellik ve şeffaflık için yapılan çağrılara da cevap vermeyi amaçlıyor. Tüm bunların temelindeyse, daha fazla sürdürülebilir ve döngüsel ürün seçeneği arayan tüketicilerin artan talepleri yer alıyor.
Konvansiyonel TENCEL™ Lyocell elyaflar; sürdürülebilir kaynaklardan elde edilen ağaç hamurunun, yüksek kaynak verimliliği ve düşük karbon ayak iziyle selülozik elyaflara dönüştürüldüğü, çevreye duyarlı ve kapalı döngü üretim süreciyle elde edildiği biliniyor. Mekanik olarak geri dönüştürülmüş TENCEL™ Lyocell elyaflar, su veya kimyasal kullanımı gerektirmediği için denim kumaşların sürdürülebilirliğine katkıda bulunuyor.
Sürdürülebilir denim için sonsuz kullanım olanakları sunuyor
Mekanik olarak geri dönüştürülmüş TENCEL™ Lyocell elyaflar kullanılarak üretilen kumaşlar, "pamuğa yakın" estetiğe sahipken TENCEL™ Lyocell elyaflarının nefes alabilirlik, pürüzsüzlük, hacim, cilde nazik dokunuş ve uzun süreli rahatlık gibi temel özelliklerini de koruyor. Elyafların aynı zamanda nihai ürünlerde tespit edilebilir olması ise üretim süreçlerindeki izlenebilirliği ve şeffaflığı sağlıyor. Kaynaklara uzanan izlenebilirlik sayesinde, mekanik olarak geri dönüştürülmüş TENCEL™ Lyocell elyaflar belgelenerek doğrulanabiliyor. Bu sayede, tedarik zincirinde daha fazla hesap verilebilirlik ve şeffaflık sağlanıyor.
Duyuruyla ilgili görseller buradan indirilebilir.
TENCEL™ Hakkında
TENCEL™, özel üretim elyaf tedarikine yönelik olarak faaliyet gösteren, Lenzing Group’un amiral gemisi markasıdır. TENCEL™ markası, 1992 yılından bu yana yenilikler ve çevreye duyarlı üretim süreçleri aracılığıyla sektörde ilklere imza atarak, giyim ve ev tekstili segmentlerine yönelik elyaf çözümlerinin gelişimine yön veriyor. TENCEL™ kapsamındaki ürün markaları arasında TENCEL™ Active, TENCEL™ Denim, TENCEL™ Home, TENCEL™ Intimate, TENCEL™ Luxe ve TENCEL™ for Footwear yer alıyor. Botanik kökenli ve biyolojik olarak parçalanabilir TENCEL™ marka modal ve lyocell elyaflar aynı zamanda pürüzsüz doku, uzun süreli yumuşaklık, renk canlılığı ve renk tutma özellikleriyle cilde naziktir. TENCEL™ Lyocell elyafları çok yönlü kullanıma uygun olup, kumaşların estetiğinin ve işlevselliğinin geliştirilmesine yönelik olarak çok çeşitli tekstil elyaflarıyla birleştirilebilir. TENCEL™ Lyocell elyafları, nem yönetimi sayesinde nemi verimli bir şekilde absorbe edebilmektedir. Sınırsız tasarım olanağı sunan TENCEL™ Modal elyaflar, diğer elyaflarla karıştırılabilir ve geleneksel makinelerde işlenebilir. Bu sayede kumaşların rahatlığı ve konforu önemli ölçüde artırılabilmektedir.
Lenzing Grubu Hakkında
Lenzing Grubu yenilenebilir ağaç ham maddesinden çevreye duyarlı özel elyaflar üretmektedir. İnovasyon lideri olarak global tekstil ve nonwoven üreticilerinin iş ortağı olan Lenzing, çok sayıda yeni teknolojik gelişimin öncülüğünü yapmaktadır.
Lenzing Grubunun yüksek kaliteli elyafları, şık kadın giyimden farklı denimlere ve yüksek performans spor giyime kadar çok çeşitli tekstil uygulamalarına temel teşkil etmektedir. İstikrarlı yüksek kalitesi, doğada çözünürlüğü ve gübreleşebilir olma özelliği ile Lenzing elyafları hijyen ve tarım ürünlerinde kullanıma da çok elverişlidir.
Lenzing Grubunun iş modeli geleneksel bir elyaf üreticisinin çok ötesindedir. Müşteri ve iş ortakları ile birlikte Lenzing, değer zinciri boyunca yenilikçi ürünler geliştirerek tüketicilere katma değer yaratmaktadır. Her türlü ham maddenin verimli bir şekilde kullanılmasını ve işlenmesini hedefleyen Lenzing, tekstil sektörünün kapalı döngü bir ekonomiye yönlenmesine yardımcı olacak çözümler sunmaktadır. Küresel ısınmanın hızını azaltmak ve Paris İklim Anlaşması ile AB Komisyonu'nun “Yeşil Anlaşma” hedeflerine ulaşmak için Lenzing'in net bir vizyonu var: sıfır karbonlu bir geleceği gerçeğe dönüştürmek.