BU ESERDE HER BEBEK DİJİTAL BİR ÇİÇEK!
Türkiye’nin sağlık lideri Acıbadem, yine bir ilke imza attı ve grup bünyesindeki hastanelerin doğum verilerinden tasarlanan, Acıbadem’e özel bir konseptle dijital bir sanat çalışması gerçekleştirdi. Türkiye’de dijital sanatın önde gelen isimlerinden sanatçı Hakan ve Süleyman Yılmaz’ın, doğum verilerini sanatla harmanlayarak oluşturduğu ‘New Born’ isimli eserde, Acıbadem’de doğan her bebek, doğum ayına göre bir çiçekle simgelendi. Ayrıca doğacak her bebeğin de, yeni bir çiçek olarak ekleneneceği bu eser, adeta ‘yaşayan ve çoğalan’ özelliğiyle de dikkat çekiyor. Acıbadem Ataşehir Hastanesi’nde sergilenen özgün ve yaratıcı yönleriyle New Born, Acıbadem’e, dünyanın en büyük iki yarışmasında 3 ödül birden kazandırdı!…
Sağlık sektöründe yeniliklerin öncüsü olan Acıbadem, bu kez sağlıkla dijital sanatı buluşturarak, yine bir ilke imza attı. New Born isimli dijital eserde, Acıbadem’de dünyaya gözlerini açan her bebeğin doğum ayı bir çiçekle simgeleniyor. Her yenidoğanın yeni bir çiçek olarak içinde yer alacagı bu eser, bu yönüyle adeta ‘yaşıyor’ ve ‘çoğalıyor’.
Acıbadem Ataşehir’de sergileniyor
Türkiye’de dijital sanatın önde gelen isimlerinden Hakan-Süleyman Yılmaz kardeşlerin hayata geçirdiği eser, Acıbadem’e özel olarak grup bünyesindeki hastanelerde dünyaya gözlerini açmış 145.580 yeni doğan bebeğin boy, kilo ve doğum ayı verilerini içeren bir data set üzerinde çalışarak oluşturuldu.
Her bebek çiçekle sembolize ediliyor!
Acıbadem Ataşehir Hastanesi’nin girişinde konumlanan dev ekranda 7 dakika boyunca görsel bir şölene dönüşen sanat eseri, izleyenleri ‘doğumun mucizevi’ dünyasının içine çekiyor. Veri sanatı ile gerçek veriler üzerine kurulu eser, teknoloji ve sanatı harmanlıyor; Acıbadem Hastanelerinde her yeni doğan bebek doğdukları ay açan çiçekle sembolize ediliyor. Örneğin; Ocak ayında doğan bir bebek, Ocak ayında açan Karanfil ile simgeleniyor. Şubat Menekşe, Mart Nergis, Nisan Papatya şeklinde her bir aya özel bir çiçekle görselleştiriliyor. Ayrıca bebeklerin doğum kilosu ve boyuna uygun olarak çiçeklerin boyutları da değişiyor.
Türkiye’de bir ilk’e imza atıldı!
‘New Born’ adlı eserlerinde yeni doğan datalarını, sembolizm sanat akımı ile harmanlayarak yorumladıklarını ve bu çalışmaları esnasında ‘Data Sembolizmi’ ismini verdikleri yeni bir sanat yaklaşımı geliştirdiklerini belirten Yılmaz kardeşler, Türkiye’de bir ilk’e imza attıkları bu eserlerinin ilk kez Acıbadem Ataşehir Hastanesi’nde sergileniyor olmasından gurur duyduklarını belirterek şu bilgileri verdiler: “Türkiye’de ilk olan bu dijital sanat çalışmamıza özel yeni bir yazılım geliştirdik. 7 dakika uzunluğunda ve 4224 x 1296 piksel çözünürlüğünde olan dört ana bölümünden oluşan eser, New Born “İlk Nefes” isimli bölüm ile başlıyor. Bu bölümde bebeklerin doğduğunda aldıkları ilk nefes ile ağlamaya başladıklarındaki ses verisi, soyut dinamik heykellere dönüşüyor. “Küvez” isimli ikinci bölümde yan yana gelen binlerce bebek binlerce farklı çiçek ile temsil ediliyor ama hepsinin kalbi birlikte atıyor. “Bebek saçı” isimli üçüncü bölümde bebeklere dair en sempatik şeylerden biri olan bebek saçları, data sanatı ile anlam kazanıyor. Eserin “Serpilme” isimli dördüncü ve son bölümünde, bebekler ile çiçeklerin ortak bir özelliği üzerinden hikayeleştirme yaptık; çiçekler ve bebekler yaşı geldiğinde serpiliyorlar.”
3 ödül birden kazandı!
New Born, Data Sembolizmi yaklaşımının doğduğu ve sergilendiği ilk eser olma özelliğini taşıması açısından dijital sanat çalışmaları alanında ilham verici bir örnek olma özelliği taşıyor. Acıbadem’in ilke imza atarak sağlıkla dijital sanatı buluşturduğu New Born projesi, Communicator Awards ve Brandverse Awards’ta binlerce proje arasında, 3 ödül birden kazanarak zirveye yerleşti.
Communicator Awards ödüllerinden “Excellence in Design Features-Creative Data Presentation for Corporate Communications” (Tasarımda Mükemmellik Özellikleri – Kurumsal İletişim İçin Yaratıcı Veri Sunumu) ve “Excellence in Design Features-Strategic Storytelling for Corporate Communications” (Tasarımda Mükemmellik Özellikleri-Kurumsal İletişim İçin Stratejik Hikaye Anlatımı) ödüllerinin sahibi oldu. Ayrıca Brandverse Awards’ta da ”Kurumsal İmaj ve İtibar Yönetimi” kategorisinde de Gümüş ödülü kazandı.