Çocuklar için yoga
Bize kendinizden bahseder misiniz?
Son 3 yıl öncesine kadar Kurumsal İletişim alanında çalışıyorken 8 sene önce aldığım yoga eğitmenlik eğitimi sayesinde 3 yıldır hayatımın
büyük bir kısmında yer alıyor. 2010-2013 yılları arasında İstanbul’da yaşıyorken yoga ile tanıştım. Ve o zamanlarda içimde yer etmişti. Çünkü bedenime ve ruhuma çok iyi gelen bir kaynak
olarak görüyorum. Bu süreçte farklı eğitimler de almaya başladım. Hatha yoga ekolü dışında,
bedenin düşünce, duygu ve davranışları nasıl etkilediğine ve bedensel duyumlara odaklanan
Somatik Yoga Terapi, pasif yoga masajı olarak bilinen Thai Masajı, Nefes ve Meditasyon, Hamile Yogası ve Çocuk \ Ebeveyn Yogası eğitimleri aldım.
Mey Elbi, Başak Yüksel, Hamsa Saraswati ve daha birçok kıymetli hocadan eğitimler aldım ve alıyorum.
Hem yetişkinler hem de çocuklarla çalışıyorum.
Çocuk Yogasını ne zaman keşfettiniz ve nasıl başladınız? Bu alana ilginiz ne zaman başladı?
Çocuk Yogası ile 3 yıl önce tanıştım. Yoga her ne kadar fiziksel bir uygulama gibi gözükse de aslında tamamen hissetmekle alakalı. Ben 30’lu yaşlarımın başında yoga yapmaya başladıktan sonra bu idrakım da gelişmeye başladı. Çocukların beden farkındalığı, nefesle rahatlamak, duygularını anlamak ve bedensel hissiyata karşı duyarlılık gibi konularda gelişiyor olmaları bu aşamada çok çok kıymetli.
Çocukluk dönemimde deneyimlemiş olsaydım kendi bedenim, nefesim, zihnimle bağ kurabilmeyi daha erken yaşlarda keşfetmiş olabilirdim. Hepimizin içinde bir çocuk tarafımız var. Bazen görmezden geldiğimiz, bazen coşkuyla eşlik ettiğimiz, bazen yargıladığımız, bazen şefkatle sarıldığımız..Çocuk Yogası ve aslında çocuklarla olmak, ayrıca içimdeki çocukla yeniden ve şefkatle bağ kurma alanı gibi oldu. Sanırım buna ihtiyacım varmış. İşte bu nedenlerle Çocuk Yogası eğitimi almaya karar verdim.
Yogayı çocuklara öğretirken karşılaştığınız en büyük zorluklar nelerdir? Bu zorlukları nasıl aşıyorsunuz?
Hepimizin mutlaka çocukluk dönemlerinde yaşadığı çocukluk yaraları, belki travmaları var. Bazı zamanlarda kendi çocukluk yaralarınızla tekrar karşılaştığınız anlar yaşayabiliyorsunuz. Yoganın bana öğrettiği en değerli bilgilerden bir tanesi de; bir poz denerken bazen dengeni kaybedersin, meditasyon yaparken zihnin bazen geçmiş bazen gelecekle ilgilenir.
Her ne olduysa, her ne aşamadıysan anda ve mevcut kalarak devam edebilme toleransın gelişiyor sanırım. Elbette insan olmanın doğası gereği bu her zaman mümkün olamayabilir. Bazı zamanlar zorlayıcı olsa
da bir şekilde çocuklarla oyunun içinde kalmaya devam ediyorum. İşte bu kısmı benim için başka bir terapi alanı. Onlarla ben de eğleniyorum. Beni gördükleri zaman koşarak gelip sarılmaları zaten tarif edilemez bir duygu. O zaman her türlü zorluk tek tek ortadan kaybolmuş oluyor.
Fiziksel, zihinsel ve duygusal gelişimlerine etkileri..
Çocuk yogası derslerinin temelinde öncelik çocukların eğlenmeleridir. Dersler bazen hikayelerin içindeki yoga duruşlarını uygulayarak, bazen yoga duruşlarından hikaye yaratarak bazen de kendi yarattıkları hikayelerle yoga oyununa dönüşüyor. Ve mutlaka her derste bol bol nefes oyunları oynuyoruz.
Bazen renkli nefes objeleri ile bazen de hayvanları taklit ederek. Ayrıca yoga oyunlarında kazanan ya da kaybeden olmuyor. Bir
başkasını geçmeye çalışmak yerine kendi limitlerinde yapabildiğinin en iyisini yapmaya teşvik ediyoruz aslında.
Derslerin sonunda mutlaka hayal kurma alanı, gözleri kapatma oyunu, kapanış meditasyonumuz
ve yoga şarkılarımız var. Çocuk Yogası derslerinde mutlaka davranışsal tema
da oluyor. Odağında dünyayı ve üzerinde yaşayan tüm
canlıları sevebilme, yardımlaşmak, kendini sevmek, doğayı korumak, hayvanlara yardım etmek, arkadaşlık, paylaşmak, keşfetmek vb. var.
Ne yazık ki akıllı telefon ve tabletlerde geçirilen zamana bağlı olarak artık boyun düzleşmesi sorunu çocuk yaşlardan itibaren başlıyor. Dolayısı ile postür \ duruş bozukluğubaşlıyor.Duruşbozukluğundanefesalmak zorlaşır, bel, sırt, boyun, omuz, kol, bacak ve eklem ağrıları başlar. Bedende başlayan bu deformasyon zihinde de sıkışıklık yaratır, duygu durumu ve davranışlar da etkilenmeye başlar. Yoga fiziksel katmanda omurga
merkezli bir uygulamadır. Omurga sinir yolları aracılığı ile beyin ve organlar arasında bağlantı kurar. Dolayısı ile yoga yaparken ayrıca sinir sisteminin regülasyonu başlamış olur. Hemenhementümyogapozlarıomurganındaha uzun, daha esnek ve daha güçlü olmasına hizmet eder. Ayrıca kol, bacak, sırt kasları zamanla güçlenir ve esner. Beden zamanla daha dengeli bir hale gelir. Bedende başlayan bu etki zihinsel ve duygusal alanda da yaşanır.
Duyguların ifade biçimi ve bedensel hislere karşı bilinçli farkındalık hali çocuk yogasının ve Yoga felsefesinin temellerinden bir tanesi. Çocuk Yogası derslerinde ifade oyunları, duyguyu tanımlama ve beden duyumlarını algılamaya yöneliktir.
Duygularını tanımlayabilen çocuk, mesela öfkelendiğinde ne yaşadığını fark edebildiği için tepkisel olmaktan zamanla uzaklaşır. Bu durum elbette biz yetişkinler için de geçerlidir. Gelen duyguyu tanımlamak, duygunun bedende yarattığı duyumları fark etmek, baş etme becerilerini güçlendirmek Çocuk Yogası derslerinin en önemli parçası diyebilirim.
Ebeveynlerin en çok merak ettiği....
Bazı çocuklar okul sonrası evlerine gittiklerinde aileleri ile birlikte evde yoga yapmaya başladı. Hatta birlikte nefes uygulaması yapıyorlar ve öğrendikleri yoga şarkılarını öğretmeye çalışanlar varmış. Öğrendiklerini eve taşıyor olmaları gerçekten çok sevindirici benim adıma. Bazı çocuklar doğası gereği çok haraketli olabilir. Derste her çocuğun kendi doğasında eğlenmelerini
ve yoga oyununa
dahil olabilmelerini
sağlamaya
çalışıyorum. Ya da çok
fazla hareket etmekten hoşlanmayan çocuklar da olabilir. Ancak eğer eğlendiğini hissederse oyuna dahil oluyor yani yoga yapmaya başlıyor. Bazı aileler yoga derslerindeki bu hallerini merak ediyor ve ilgiyle karşılıyor.
Ben ayrıca Ebeveyn&Çocuk Yogası eğitimi de aldım. Yani aileler çocuklarıyla birlikte oyuna dahil oluyorlar.
Aile yogası olarak da bilinir. Bu sorunuzun ışığında biraz açıklamak istedim. Bu alanda aile çocuğu desteklemek, kendisini ifade edebilecek ortam yaratmak ya da çocuğunu daha yakından tanıyabilmek için sınıftadır. Dersler çocuk merkezli yapılır. -Anne/Baba ve Çocuk iki kişi ile
-Anne-Baba-Çocuk üç kişi ile mümkündür.
Aile Yogası uygulamalarının faydaları:
- Aile’nin çocuğu daha yakından tanıması.
o Nefesi nasıl?
o Nerelerde zorlanıyor? (Duygusal ve fiziksel) o Bedenini nasıl kullanıyor?
- Çocuğun aile ile kalpten ilişki kurması, ne hissettiğini rahatça ifade edebilmesi
- Dokunarak iletişimin ve yakınlığın artması -Ebeveyn ve çocuğun birlikte hayal kurması, aile aidiyetinin hatırlanması
- Ebeveyn ve çocuğun birlikte bir ekip olması gibi muazzam faydaları var. İlgilenen aileler için sizin aracılığınızla bilgi vermek istedim. Ve çok teşekkür ederim. Çok tatlı bir içerikle keyifli bir çalışma içindesiniz. Umarım ulaşan herkese katkım olmuştur.