Gülüş tasarımının incelikleri
Gülüş tasarımının incelikleri
Artık insanlar güzel bir gülümsemenin yarattığı gücün farkına vardığını ve gülüş tasarımını tercih ettiğini ifade eden Dt. Duygu Müftüoğlu Gökduman, “Gülümsemek bulaşıcıdır. Bizim de görevimiz buradaki çarpıcı güzelliği ortaya çıkarmak ve fonksiyon açısından da doğal dişlerinizi aratmayacak doğal tasarımlar yapmak. Gülüş tasarımı yaparken genel ağız sağlığı, diş etlerinin durumu, diş sorunları, genel yüz şekli; dudak yapısı, kalınlığı, şekli, hastanın orta hattı, yaşı, cinsiyeti, gülümse hattı ve hatta kişinin karakterine göre uygun gülüş tasarımı yapıyoruz” diyor.
Dt. Duygu Müftüoğlu Gökduman ile kliniklerinde uyguladıkları tedavileri, son yılların gözde uygulaması olan gülüş tasarımını ve merak ettiklerinizi konuştuk..
Duygu Hanım okuyucularımız için kendinizi tanıtır mısınız?
1986 yılında Gaziantep ’de doğdum. İlkokul eğitimimi Gaziantep Kolej Vakfı’nda aldıktan sonra Gaziantep Anadolu Lisesi’ni kazandım. Ortaokul ve lise eğitimimi orada aldım. Ancak lise 2’de tekrar Kolej Vakfına dönüş yaptım. Daha sonra Yeditepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesini kazandım. Üniversitemi bitirerek tekrar memleketim Gaziantep‘e hizmet vermek arzusu ile geri döndüm. Döner dönmez devlette ve özel kliniklerde çalıştıktan sonra kendi kliniğim olan Klinik Park Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğini kurdum. 2013 yılından beri Klinik Park Ağız ve Diş sağlığı polikliniğinde de halkımıza hizmet vermekteyim.
Kliniğinizden ve uyguladığınız tedavilerden bahseder misiniz?
Kliniği kurduktan sonra kardeşim Dt. Cihan Müftüoğlu ve eşim Dt. Osman Gökduman da benimle birlikte çalışmaya başladılar. Kliniğimizde diş hekimliğinin her dalında hizmet vermekteyiz. İmplant ve majör cerrahi işlemlere Osman ve Cihan Hoca bakıyor. Cihan Hoca aynı zamanda botoks ve dermal dolgu yapıyor. Ben de işin daha çok estetik dolgular, gülüş tasarımı, fonksiyonel ortodonti ve çocuk hastalarımızın tedavisi kısmını üsteliyorum. Ancak bizim işimiz bir ekip işi. Tabi ki kendi aramızda konsültasyon yapıyoruz. Kendimizi geliştirmek ve ilerlemeleri takip etmek için eğitim ve kurslara katılıyoruz. Sonuçta tıp her geçen gün ilerliyor ve bizimde buna ayak uydurmamız gerekli.
Son yıllarda gülüş tasarımı gibi ağız ve diş estetiğine yönelik uygulamalar oldukça yaygın hale geldi… Ne söyleyeceksiniz bu konuda?
Gülüş tasarımı yaparken genel ağız sağlığı, diş etlerinin durumu, diş sorunları, genel yüz şekli; dudak yapısı, kalınlığı, şekli, hastanın orta hattı, yaşı, cinsiyeti, gülümse hattı ve hatta kişinin karakterine göre uygun gülüş tasarımı yapıyoruz. Porselen laminalar, emax kron ve laminalar, zirkonyum kaplamalar kullanıyoruz. Porselen ve emax laminlar diş yüzeyine yapıştırılan ince porselenlerdir. Hastanın durumuna göre minimum kesim yapılır. Diastema dediğimiz dişlerin aralıklı olduğu durumlarda dişlerden neredeyse hiç kesim yapılmadan uygulayabiliriz. Kırık, çatlak, aşınmış dişlerin, eski ve renkleşmiş dolguların rehabilitasyonunda, beyazlatmaya (bleaching) cevap vermeyen hastalarda uygulanır. Ortodontiye alternatif bir tedavi seçeneğidir. Bazen ortodonti ile birlikte yapılabilir. Laminaların avantajı dişlerin durumuna göre minimum kesim yapılarak, ince ancak dişe yapıştırıldığında dişteki mine dokusu ile mükemmel bir birleşme sağlayarak sağlam ve kırılmaya dayanıklı bir yapı oluşturmasıdır. Doğru teknikle yapıştırılınca düşmesi neredeyse imkânsızdır. Estetik dolgular gibi ileride renkleşme olmaz. Sigara, çay, kahve, kola, ağız gargarası gibi dişlerde renklenme yapan maddelerden etkilenmez. Porselen laminalar ve cam seramikler, emaxlar ışık geçirgenliği yüksek materyaller olduğu için doğala en yakın sonuçlar elde edilir. Hastadan alınan mock-up ve bilgisayar destekli programlar ile hasta dişleri yapılmadan önce nasıl bir tasarıma kavuşacağını görebilmektedir. Mock-up tekniğiyle kompozit kullanılarak mevcut dişlerdeki çapraşıklıklar, kırıklar düzeltilip bu süreçte kullanabilmesi için geçici restorasyonlar hazırlanmaktadır. Daha sonra dişler prepere edilir ve ölçüsü alınarak kişiye uygun tasarım oluşturulur. Kron
kaplamaların farkı laminalara göre dişlerden daha fazla kesim yapılmasıdır.
Kaplamalarda da seramikler, emaxlar ve zirkonyumlardan faydalanıyoruz. Eski, diş eti ile uyumunu kaybetmiş, kırılmış metal destekli porselenler çıkarıldıktan sonra alttaki dişlerdeki çürüklerin durumuna göre çekim, kanal tedavisi, kompozit restorasyonlar yapılır. Pembe estetik dediğimiz diş eti estetiği sağlanır. Diş ve dişeti sağlığı tamamlandıktan sonra ölçü alınarak bilgisayar destekli ortamda emax, tam seramik ya da zirkon kronlar yapılabilir. Zirkonyum doğada bulunan bir materyaldir. Kron ve köprü yapımında kullanılır. Bio uyumluluğu yüksek, diş etini sever ve zararlı korozyona uğrayan metal içermez. Antialerjiktir. Emax kronlara göre ışık geçirgenliği daha azdır. Ancak zirkon kaplamalarla da estetik sonuçlar elde edilebilir. Sağlam olduğu için arka bölgelerde de köprü yapımında rahatlıkla kullanılabilir. Hastanın gülüş hattı dolu dolu olmalıdır. Çünkü gülümserken arka dişlere doğru gidildiğinde ışık kırılımı farklılaşır. Bu da karanlık bir hat oluşmasına neden olur. Arka dişlerin açılarını doğru pozisyona getirdiğimizde karanlık hat oluşmasını engellemiş oluruz. Böylece hastalarımız daha sağlıklı, daha özgüvenli, daha estetik bir gülüşe sahip oluyorlar. Unutmamak gerekir ki her hasta ayrı bir vakadır ve her şey vakanın doğru analiz edilmesine bağlıdır. Doğru analiz doğru materyal seçimini beraberinde getirir. Bu da bize estetik ve sağlıklı bir gülüş tasarımı olarak geri döner. Tüm bu işlemlerden sonra elde ettiğimiz mükemmel gülümsemeyi ve ağız sağlığını korumak kısmında hastalarımıza iş düşmektedir. Düzenli ve doğru fırçalamak, gerekli bölgelerde diş ipi ya da ara yüz fırçası kullanmak ve düzenli diş hekimi ziyaretleri yapılan tasarımın çok uzun zaman sağlıklı şekilde kullanılmasını sağlar. İlk başlarda üç ayda bir, daha sonraları yılda bir, ilerleyen zamanda iki yılda bir kontrollere gelinmelidir.“Sadece sağlıklı dişlere ve diş etlerine sahip olmak yetmiyor. Estetik, daha beyaz, düzgün bir dizilime ve forma sahip aynı zamanda dudaklarınızı mükemmel şekilde destekleyecek dişlerle gülümsemek ve konuşmak istiyoruz.”