Bleaching ile bembeyaz dişler

Bleaching ile bembeyaz dişler

Dişlerimiz; yüzümüzün güzelliğini ortaya çıkaran, konuştuğumuzda, güldüğümüzde bizi daha çekici hale getiren en önemli ögelerden birisidir. Bu sebeple günümüzde estetik kaygıların artması ile daha beyaz, daha parlak dişlere sahip olabilmek için diş renklenmesi şikayeti ile kliniğimize başvuran hasta sayısı hatırı sayılır düzeyde arttı. 

Yüzümüzün genel hatları, yaşımız, cinsiyetimiz, diş etlerimiz, dudaklarımız ile uyumlu bembeyaz sağlıklı dişlere sahip olmak elbette herkesin hayalidir. Bu yüzden diş beyazlatma (bleaching) tercih edilen bir yöntem haline gelmiştir.

Genellikle hastalar diş taşı temizliği (detertraj ve polisaj) ile beyazlatma (bleaching) işlemini karıştırırlar. Diş taşı; diş yüzeyindeki biofilm tabakasına yerleşen yiyecek artıklarının, bakterilerin ve tükürükteki minerallerin zaman içerisinde kalsifiye olması ile oluşur. Diş taşı temizliğinde bunlar ve hastanın günlük diyetine bağlı çay, kahve, kola, sigara lekeleri uzaklaştırılır. Beyazlatma da ise diş ana rengine kavuştuktan sonra ana renginin açılması işlemidir.

Beyazlatma işlemi ofis ve ev tipi beyazlatma olarak ayrılabilir. Ofis tipi beyazlatma ‘Power Bleaching’ dediğimiz bir sistem ile ışıklı ve ışıksız; iç (intrakronal) ve dış (ekrakronal) olmak üzere sınıflandırılabilir. Beyazlatma genellikle yüzde 40’lık hidrojen peroksit içeren özel jeller kullanılarak 

yapılır. Bunlar oksidasyon – redüksiyon tepkimesi şeklinde çalışır. Yani kullanılan jeller dişteki renklenmeye neden olan maddelerdeki oksijeni serbest hale getirir ve yerine renksiz substratların bağlanmasını sağlar. Bu süreçte dişin oksijen emilimi arttığı için hastaların iki hafta süre ile boyayıcı maddeler içeren gıdalardan ve sigaradan uzak durmaları gerekir. Hekim bu işlem yaparken ışıklı diş eti bariyerleri; dudak, yanak ve dil ekartörleri kullanılarak yumuşak dokular tamamen izole eder. İşlem ortalama 45-60 dakika sürmektedir. Bu işlem dişlerin hassasiyet durumuna göre ışık destekli ya da ışık desteksiz yapılabilir. Işık destekli sistemde inaktif olan hidrojen peroksit molekülleri daha hızlı aktif hale geçer. Bu da dişlerde olası pulpa irritasyonunu artıracağı için hassasiyete neden olabilir. Işıksız sistemde aynı derecede beyazlatma yapabilmekte, sadece biraz daha yavaş ilerlemektedir. Bu durumda hangi sistemin uygun olduğuna hekim karar vermelidir.

Beyazlatma işlemi diş içi (intra kronal) uygulamamız gerekebilir. Travma görmüş, kanal tedavisi yapılmış olan devital dişlerde dişin içerisine yerleştirilen jellerle beyazlatma sağlanabilmektedir. Ancak dişlerin oluşum sürecinde meydana gelen yapısal bozukluklarda, ileri derecedeki tetrasiklin renklenmelerinde ya da ileri florozis vakkalarında beyazlatma işe yaramayabilir. Bu durumda lamina, kaplamalar gibi alternatif tedavilere başvurulabilir.

n

Ev tipi beyazlatma da hastaların durumuna göre uygulanabilir. Hekim hastadan aldığı ölçü ile bir plak hazırlar, uygun konsantrasyondaki jellerle uygun gördüğü süre ile hastaya uygulatır. Bu jeller daha düşük konsantrasyonda hidrojen peroksit içerdiği için ofis tipine destek amaçlı da kullanılabilir.

Beyazlatma işlemine karar verirken elbette ki endikasyon çok önemidir. Hamilelerde, çatlak, kök yüzeyi açıkta olan, periapikal lezyonlu ve çok hassas olan dişlerde beyazlatma yapılmaz. Gülüş hattındaki dolgular, kaplamalar ya da laminalar beyazlatmadan etkilenmez. Ama beyazlatma yapılması gerekiyorsa işlemden iki hafta sonra dişlerin rengi oturduğunda yeni renge uygun gerekli materyaller ile bunlar yenilenmeli ve hasta belirli periyotlarla beyazlatma işlemini tekrarlatmalıdır. Beyazlatmanın kullanım süresi kişinin yeme içme alışkanlıklarına, sigara kullanımına göre değişiklik gösterir.

Piyasada çeşitli beyazlatıcı macunlar, jeller, diş ipleri ya da diş bantları bulunmaktadır. Bunların çoğu abraziv yani aşındırıcı ajanlar içerir. Bir kısmı optik illüzyon sağlar. Bu maddeler diş ve diş etlerinde kalıcı hasarlara sebebiyet verebilmektedir. O yüzden beyazlatma işlemi muhakkak hekim kontrolünde yapılmalıdır.

Beyazlatma işlemi genellikle ağrısız ya da geçici süreli minimum hassasiyet yapan oldukça hızlı ve güzel sonuçlar alınan, hastaya kolaylık sağlayan bir sistemdir. Bu nedenle gülüşünüzü saklamak yerine böylesine konforlu bir işlemle elde edilebilecek pırıl pırıl bir gülüşe sahip olabilirsiniz.

Yüzümüzün genel hatları, yaşımız, cinsiyetimiz, diş etlerimiz, dudaklarımız ile uyumlu bembeyaz sağlıklı dişlere sahip olmak elbette herkesin hayalidir. Bu yüzden diş beyazlatma (bleaching) tercih edilen bir yöntem haline gelmiştir.

 

Tags: