ENSTÜRMAN ÇALMANIN ÇOCUKLAR ÜZERINDEKI ETKİSİ
ENSTÜRMAN ÇALMANIN ÇOCUKLAR ÜZERINDEKI ETKİSİ
Müziğin insan hayatı için önemi su götürmez bir gerçektir. İnsanın müzikle tanışması daha anne karnındayken başlar. Daha doğmadan dinlediğimiz müzikler hayatımızı olumlu yönde etkilemektedir. Toplum olarak çok farkında olmasakta müzik hayatımızın her evresinde önemli bir yere sahiptir.
Bunun önemini bilen ebeveynler çocuklarının 5-6 yaşından itibaren müzikle tanışmasını sağlamaktadır ve bununla ilgili ilk adım çocuğu enstrüman çalmaya yönlendirmekle başlamalıdır.
Bireyin küçük yaşta bir enstrüman çalmasının beyin gelişimini olumlu yönde etkilediğini ortaya koyan birçok araştırma yapılmıştır. Düzenli enstrüman çalan çocuklarda kısa süreli hafıza ve dikkat mekanizmasının daha iyi işlediği, çocuğun kendini daha iyi ifade ettiği ve yaratıcılığının geliştiği gözlenmiştir. Çocuğun hareket kontrolünü sağlamasında da bir öncüdür. Aynı zamanda müzik çocuğu disipline etme açısından da önemlidir. 1998 yılında ABD’de yapılan oldukça geniş kitleye hitap edilen bir araştırmada enstrüman çalan çocukların enstrüman çalmayan öğrencilere göre daha fazla akademik başarı elde ettiği görülmüştür. Seçilen müzik aleti bireyin kas gelişimini olumlu yönde etkilemelidir, bu sebeple bir uzman eşliğinde enstrüman seçimi yapılması gerekmektedir. Parça içinde nota takip etmesi gerektiğinden ritmik sayma matematiksel becerilerini destekler. Bir müzik aleti çalmak, yaşam kalitesini dahi etkilemektedir. Çocuğun liderlik özelliğini ortaya çıkararak özgüven desteği sağlar ve sorumluluk bilincini pekiştirir. Çocuk ritim ile sakinleşebilir, stres ve kaygı düzeyini azaltır. Okul korosu gibi ortak projelerde yer alması kendi özelliklerindeki yakın kişilerle sosyal çevresini kuvvetlendirebilir. Enstrüman çalmanın çocuklar üzerindeki etkisi saymakla bitmiyor. Araştırmalar, tezler çok fazla… Peki hangi enstrümanları öneriyoruz?
Enstrüman çalmaya başlamak için ince motor kas gelişiminin belli bir seviyeye ulaşmış olması gerekmektedir. Bu doğrultuda biz uzmanların ilk önerisi 5 yaş itibari ile piyano olmaktadır. Dikkati toplama, kısa süreli hafıza gelişimi, pratik zekâ gelişiminde tam da okuma yazmanın hemen öncesinde olan bu devrede piyano önem sarfetmektedir.
Bir sonraki önerimiz fiziki özellikler uygunsa bateri olmaktadır. Çocuğun beyninin tüm loblarını aynı anda çalıştırdığı bateri enstürmanı da aynı piyano gibi dikkati toplamada önemli rol oynarken bireyin enerjisini atmasını sağlayarak çocuktaki stresi, kaygıyı azaltmaktadır.
Anne baba olarak çocuğa asla enstrüman çalma noktasında baskı yapılmamalıdır. Çocuğun ilgi ve yetenekleri göz önünde bulundurulmalıdır. Her birey enstrüman çalmak zorunda değildir. Dikkatini çekmek istiyorsak onu bir müzik merkezine götürüp enstrümanları uzmanları tarafından çocukla tanıştırmakta fayda vardır. Ve çocuk mutlaka sevdiği ve istediği bir enstürmanı çalmalıdır, farklı bir enstrüman noktasında asla baskı yapılmamalıdır. Müziğin bir yetenek işi olduğunu da aklımızdan çıkarmamalıyız. :)
Enstrüman çalmak hangi yaş aralığında olursak olalım en iyi beyin jimnastiğidir. Küçük yaşta başlarsak bize geri dönüşü, kazanımı daha hızlı olacaktır. Bilinçli ebeveynler olursak müzik toplumu disipline ederek barış içinde yaşatabilmenin en bariz göstergesidir. Bir önceki sayıda yazdığım orff eğitimin öneminde daha 18 aylıkken çocuklarımıza başlatabileceğimiz bir müzik hayatı olabileceğini unutmayalım.
Muhakkak sanatın her dalı faydalı ve güzeldir ama müziğin yeri çok özeldir. :)
Müzikle kalın...