Babam ilklerin adamıydı..
1944 yılında Fehmi Çayırağası tarafından kurulan, yalnızca Gaziantep’in değil Türkiye’nin ilk karayolu ulaşım firmalarından biri Çayırağası. Markanın 3. kuşak temsilcisi Esin Çayırağası, dedesinin vefatından sonra firmayı henüz lise öğrencisiyken devralan babası Tahsin Çayırağası’nın sektördeki pek çok yenilikte imzası olduğunu ifade ediyor.
“Çayırağası önemli hizmetler veren, pek çok ilki şehrimize getiren, Gaziantep için çok önemli bir marka” diyen Esin Çayırağası, şöyle devam etti, “Sektördeki pek çok yenilikte babamın imzası var. Hiçbir zaman yorulmadı, insanlara hep daha iyi hizmet verebilmek için araştırdı, çabaladı. Faydalı olacağına inandığı hizmetleri uyguladı.”
Esin Hanım kendinizden bahseder misiniz?
Tahsin Çayırağası –Emel Teymur çiftinin tek çocuğu olarak Gaziantep’te dünyaya geldim. Eğitim hayatımı Gaziantep’te tamamladım. Biri kız diğeri erkek iki çocuğum var. Oğlum Bursa Uludağ Üniversitesinde, kızım ise İzmir’de Yaşar Üniversitesinde eğitim hayatına devam ediyor. Baba mesleğim olan turizm işiyle uğraşıyorum. Aynı zamanda organizasyon yapıyorum. Çeşitli STK’larda görev yapıyorum.
Yalnızca Gaziantep’in değil Türkiye’nin de en eski karayolu ulaşım firmalarından birisiniz. Neler söylemek istersiniz bu konuda?
Evet, Çayırağası ilklerden biri. Dedem Fehmi Çayırağası 1930’lu yıllarda kamyonculukla adım atıyor sektöre. Daha sonra kamyonları otobüse çeviriyor ve otobüs taşımacılığına başlıyor. İlk olarak Muhsin Kareli ile birlikte Fındıklı Toros’u kuruyorlar. İlerleyen zamanlarda ortaklıklarını sonlandırıyorlar ve dedem 1944 yılında babamın doğumuyla birlikte Çayırağası’nı kuruyor. Hizmet vermeye önce doğu seferleriyle başlıyorlar ardından batıya açılıyorlar. Çayırağası ile yolculuk yapmayan yoktur diye düşünüyorum. Çayırağası çok önemli bir marka Gaziantep için. Şehrimize önemli hizmetler veren, pek çok ilki şehrimize getiren bir marka. Bu markayı yaratan, bu şehre önemli hizmetleri olan insanların hatırlanması gerektiğine inanıyorum. Eminim ki bu röportajı okuyan insanların zihninde mutlaka bir anısı canlanacaktır.
BABAM İLKLERİN ADAMIYDI
Sektördeki pek çok yenilikte babamın imzası var. Yolcular rahat etsin diye koltukları eksiltilerek arasının açılması, Halep’e ilk taksi taşımacılığı, Suudi Arabistan’a ilk otobüs seferleri… İlk hac seferini yapan yine babamdı. Hiçbir zaman yorulmadı, insanlara hep daha iyi hizmet verebilmek için araştırdı, çabaladı. Faydalı olacağına inandığı hizmetleri uyguladı. Çift katlı otobüs çıktı, hemen aldı, galericilik yaptı. İlk kadın şoförü, ilk kadın hostesi Gaziantep’te babam çalıştırdı. Kadının da bu sektörde çalışabilmesinin önünü açtı. Yaşadığı sürece hiç boş durmadı.
Babamın otobüsçülük yaptığı dönemde şoförler babamı çok sevdiği için çocuklarına Tahsin ismi koyarlardı. Çok sevilen, sayılan, şu an pek çok sohbette ismi güzel anılan, hayırsever bir adamdı babam. 2006 yılında 60
yaşında vefat etti. Babamın bana bıraktığı en büyük miras ismidir.
Babanız ne zaman devraldı işleri?
Babam lise ikinci sınıftayken dedem rahmetli oluyor. Dedemin vefatı üzerine babam okulu bırakmak zorunda kalıyor ve henüz işle ilgili hiçbir deneyimi yokken 1960 yılında mesleğe adım atıyor. O sırada ortaokul öğrencisi olan amcam Metin Çayırağası da babamla birlikte işlerin başına geçiyor.
Ve devraldıkları firmayı yeniliklerle, güzel hizmetlerle birlikte çok iyi yerlere getiriyorlar. Logomuzdaki ikili at figürünü babam çizmiş. Uçan iki tane at var. Biri babamı diğeri amcamı temsil ediyor.
İlk işim kargoculuk ve sigorta acenteliğiydi
Babam her zaman yaptığı işi en iyi şekilde yapmak ister, bunun için çabalardı. Müşterilerin verdiği kargonun hemen ertesi güne teslim edilmesini arzu ettiği için benim için bir kargo şirketi açmıştı. Bir otobüsün bütün koltuklarını söktürmüş, kargo aracına çevirtmişti. O araçla 7 yıl kargoculuk yaptık. Aynı zamanda Anadolu Sigorta acenteliği de yaptım. Sonrasında bu işe devam etmemi istemedi ancak çalışmaya devam etmemi teşvik etmek amacıyla 1997 yılında turizm acentası açtı. Evlenene kadar çalıştım, bir süre ara verdim şu an tekrar aktif olarak hizmet vermeye başladım.
Otobüs firmasını devrettik ancak ben Çayırağası Turizm olarak ismimizi devam ettiriyorum. İnsanları sevdiğim ve onlarla birlikte olmaktan keyif aldığım için işimi de keyifle yapıyorum. Gezmeyi çok seviyorum. Bir şeyler üretmeyi, paylaşmayı çok seviyorum. Turizm ve organizasyon bu anlamda tam bana göre.
Organizasyon işini açar mısınız?
Toplantılar, açılışlar, geziler organize ediyoruz.
STK faaliyetleriniz de var. Anlatır mısınız?
Babam derdi ki, ‘Kızım insanları olduğu gibi kabul edecek, değiştirmeye çalışmayacaksın. Oldukları gibi seveceksin’. Ben de buna çok dikkat ediyorum. Babam çok idareci bir insandı, yönetici olarak doğmuştu. Ben de yönetmeyi, organize etmeyi, faydalı olmayı seviyorum. Şu an üç STK’da üyeliğim var, bir önceki dönem başkanlığını da yaptığım Gaziantep Şahinbey Lions Kulübü, Girişimci Kadınlar (GİKAD) ve aynı zamanda Turizm Derneği üyesiyim..