“Herend porselen huzur ve mutluluğu sembolize edi̇yor”“Herend sadece porselen değildir"
Dünyanın tanıdığı ve “Porselenin Kraliçesi” olarak adlandırdığı Herend markalı ürünler 1826 yılında Macaristan’da Vince Stalg tarafından kurulmuştur. Kuruluş amacı seramik üretmek ve porselen yedek parçası yapmaktı. İsmini fabrikanın kurulduğu köyden almış ve Herend ismi zaman içerisinde dünyada bir numaraya yükselmiştir.
Herend 1939 yılında Mor Fischer tarafından satın alınarak porselen üretimine başlamıştır. Klasik porselen reprodüksiyonları, eski Çin desenleri ve mükemmel işçiliği ile Herend kısa sürede porselen kullanıcılarının dikkatini çekmiş ve aranılan marka haline gelmiştir.
Her şey el yapımı…
Herend sadece porselen değildir...
Herend porselenlerinin diğer porselenlerden farklı olarak bir okulu bulunmaktadır. Bu okuldan mezun olmak için üç yıl boyunca eğitime aralıksız devam etmek gerekiyor. Herend ürünleri tamamen el yapımıdır. Bünyesinde 2 bin ressam görev yapmakta olup, çalışan ressamlar figürleri işlerken tamamen gün ışığından yararlanmaktadırlar. Ressamlar “Baş ressam” olmadıkları sürece figürlerin altına imza atma yetkisine sahip olamıyorlar.
Herend porselenleri yapımında eskiden kalan yöntemler uygulanmakta olup teknolojiden faydalanılan tek şey fırınların ısıtma yöntemleridir. Porselenin içinde bulundurduğu kurşun ve hammadde karışımı da bir o kadar önemlidir. Porselendeki beyazlık, şeffaflık ve duruluk bu karışım sayesinde elde edilmektedir.
Herend’in diğer bir özelliği ise süslemelerde özellikle doğadan esinlenmesi. Dekorları arasında özel kuşlar, anlamları olan çiçekler (lotus, şakayık ve hint çiçekleri gibi), nebatlar, kelebekler, şelaleler, çobanlar ve Çin desenleri bulunmaktadır.
Herend, 2 bin civarında figürü, yaklaşık 12 bin formu ve porselendeki duruluğu ile göz kamaştırmaktadır.
Diğer markalardan bir farkı da Herend müşterileri beğendikleri bir figürü seçtikleri bir başka formun üzerine işleterek kendilerine özel Herend’de yaptırabiliyorlar. Bunların yanı sıra Herend müşterileri Herend’in üretiminden bu yana aldıkları her hangi bir ürünün kaybolan ya da kırılan parçasını Herend’e sipariş verilerek yeniden sahip olma şansına sahipler.
1845’te Viyana’da, 1853’te New York’ta ve 1855’te Paris’te düzenlenen dünya sergilerine katılan Herend’in müşterileri arasına İngiltere Kraliçesi Victoria, Avusturya İmparatoru, Meksika İmparatoru, Macaristan Kralı I. Franz Joseph, Brunei Sultanlığı, Kont Albert Apponyi ve Rotschield ailesi gibi değerli isimler eklendi ve Herend ürünleri müzeler ve özel koleksiyonlarda da yer almaya başlamıştır. Herend ürünleri tamamen el yapımıdır. Bünyesinde 2 bin ressam görev yapmakta olup, çalışan ressamlar figürleri işlerken tamamen gün ışığından yararlanmaktadırlar. Herend birçok seride üretim yapmaktadır ancak en çok tanınan dört serisi bulunmaktadır.
Rothschild Serisi
Rothchild’lar 1800’lü yıllarda İngiltere, Fransa ve Amerika’ya yayılmış köklü bir aile. Dönemin altın ve para piyasasını ellerinde bulunduran ve bankerlik yapan Rothschild’lar o dönemde av sporuna olan merakları ile de tanınıyorlardı. 1850 yılında şatoları için aldıkları av figürlü Herend porselenleri o yıllardan beri “Rothschild Serisi” olarak adlandırılmaktadır.
Herend Classic
Herend porselenlerinin Çin motifli serisi 1851 yılında İngiltere’de düzenlenen 1. Dünya Fuarı’nda 1. liğe layık görüldü. Çin motifli bu seri günümüzde “Herend klasiği” olarak bilinmektedir.
Queen Victoria
1851 yılında düzenlenen dünya fuarını gezen İngiltere Kraliçesi Victoria, Vincent Şatosu için kelebek motifli Herend porselenlerini aldı ve bu seriye “Queen Victoria” adı verildi. Herend o yıllardan beri İngiliz Kraliyet ailesi sofrasının değişmez markası olarak kullanılıyor.
Apponyi Serisi
1930’ların başında bu motif, Kont Apponyi’nin siparişi olarak yeniden tasarlanmış ve Apponyi adı altında Herend tarafından yapımına başlanmış ve bu tarihten itibaren Apponyi motifi kendi hayatına başlamıştır. Tabakların ortasında, Hindistan çiçeklerinden stilize edilmiş Şakayık çiçeği sakin ve yalın bir şekilde bulunur. Tabakların kenarlarında serpilmiş çiçek motifleri bulunur. Orta ve kenarın arasında ise çelenk şeklinde dekoratif süsleme yer almaktadır. Apponyi anlaşılır ve yalın motifi ile huzuru, ılımlılığı huzuru ve cömert egzotizmi ile mutluluğu sembolize etmektedir.