Erken tanı hayat kurtarır
Erken tanı hayat kurtarır
Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Ali Melik meme, tiroid ve kolon kanseri gibi onkolojik hastalıkların ilgi alanları arasında bulunduğunu belirterek sebebini şöyle açıklıyor: “Mesela meme kanseri cerrahisi yaptığınız bir hastanın birkaç ay sonra tamamen iyileştiğini görmek sanırım dünyada insanoğlunun tattığı en büyük mutluluk. İşte bu, günün sonundaki iyi ki sebebim…”
Kanser olgularında artış olduğunu söyleyen Op. Dr. Mehmet Ali Melik, meme kanserinin son yıllarda en sık görülen kanserlerin başında geldiğine, belirtilerin iyi takip edilmesi ve kontrollerin aksatılmaması gerektiğine dikkat çekti.
Kendinizi tanıtır mısınız?
Şanlıurfa’da doğdum. İlk, orta ve lise eğitimimi Şanlıurfa’da, üniversite eğitimimi ise İstanbul Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesinde tamamladım. Fakültenin ilk yıllarında ameliyathaneye öğrenci olarak girdiğimde oradan cerrah olarak çıkmak istediğimi anlamıştım. Çünkü ameliyathanenin kendine has ruhu ve cerrahideki aksiyon, karar vermemdeki en büyük etkenlerdi. Bu hedeflerim doğrultusunda Gaziantep Üniversitesi Genel Cerrahi Bölümünü kazanarak cerrahi hayatıma başlamış oldum. Zorlu ve yoğun bir eğitimin ardından uzman olarak Kilis’e atandım. Mecburi hizmetimi Kilis’te tamamladım. Daha sonra ekip olarak Gaziantep Medical Park Hastanesi’nde bölgenin en büyük özel genel cerrahi kliniğini kurduk. Şu an aktif olarak Medical Park’ta bölgedeki hastalara son güncel yöntemleri ve tedavileri takip ederek en iyi cerrahi hizmet sunmaktayız. Aynı zamanda Gaziantep Tabip Odası yönetim kurulunda görev yapmaktayım. Evliyim. Eşim Fatoş pediatri uzmanı. Deniz adında bir kızımız var.
Genel Cerrah hangi hastalıklarla ilgilenir? Sizin cerrahide ilgi alanlarınız nelerdir?
Genel cerrahi; tiroid, meme, sindirim sistemi hastalıkları, organ naklini de içeren geniş yelpazede hareket alanı olan bir branştır. Benim ilgi alanım ise nispeten daha zor olan meme, tiroid ve kolon kanseri gibi onkolojik hastalıklar. Onkolojik cerrahi yapmaktan keyif almaktayım. Çünkü pozitif sonuçları, mesela meme kanseri cerrahisi yaptığınız bir hastanın birkaç ay sonra tamamen iyileştiğini görmek sanırım dünyada insanoğlunun tattığı en büyük mutluluk. İşte bu, günün sonundaki iyi ki sebebim…
En çok yaptığınız cerrahi operasyon nedir? En sık karşılaştığınız hastalıklar nelerdir?
Son yıllarda kanser olgularında dünyada olduğu gibi ülkemizde de ciddi artış var. Bizim kliniğimizde daha çok yaptığımız ameliyatlar buna bağlı olarak kanser cerrahisi ameliyatları. Bunların içindeyse gerek bakanlığın bilgilendirmeleri gerekse de internetin yoğun kullanımı ile meme hastalıkları farkındalığında büyük artış var. Özellikle polikliniğe başvuran hastalarımızda kadınlarda memede kitle şikayeti sık karşılaştığımız hastalıkların başında gelmektedir.
Bize meme kanserinden bahseder misiniz?
Meme kanseri son yıllarda en sık görülen kanserlerin başında geliyor. Türkiye'de yılda yaklaşık 18.000 kadın meme kanseri tanısı almaktadır. Genelde ele gelen kitle, meme başında akıntı, şekil bozukluğu gibi belirtiler ile kendini gösterir. Hastaların çoğu zaten bu şikayetler ile başvuruyor. Bu yüzden en çok önemsediğimiz şey 20 yaş sonrası hastanın her ay kendini muayene etmesi. Kişi kendinin doktorudur denir ya aynen öyle. Tabi bu belirtiler olsun, olmasın profesyonel olarak genel cerrahi muayenesi de her yıl yapılması gerekiyor. Muayeneye ek olarak meme ultrasonu ve mamografi gibi yöntemlerle sonuca gidiyoruz. Meme kanseri tarama programları ülkemizde çok güzel işliyor. 40 yaş sonrası iki yılda bir mamografi çekilmesini öneriyoruz.
Bu söylediğimiz her şeyi bir hastalık durumunda erken tanımak için yapıyoruz. Öyle ki erken evre meme kanserlerinde cerrahi sonrası kemoterapi gereksinimi bile olmayabiliyor. Tabi her kanserde olduğu gibi meme kanserinde de “erken tanı hayat kurtarır” diye bir sloganımız var.
Meme kanserinden korunmak için neler yapılması gerekir?
Meme kanseri için değiştirebildiğimiz veya değiştiremediğimiz faktörler vardır. Değiştirebileceklerimizden bahsedelim. Artık hepimizin bildiği doymuş yağlarla beslenme, alkol kullanımı, obezite, radyasyona maruz kalmak meme kanseri olma riskini arttırmaktadır. Bunlara dikkat ederek riski azaltabiliriz.
@drmehmetalimelik
www.mehmetalimelik.com